Şimdi söz millette 

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren anayasa değişikliği teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni hükümet sistemine ilişkin son kararı, referandumda milletin kendisi verecek. 

Haberin Eklenme Tarihi: 22.01.2017 01:00:00 - Güncelleme Tarihi: 22.01.2017 01:21:00
ABONE OL

TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti'nin 18 maddeden oluşan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifinin tümü, 339 oyla kabul edildi. Gizli oylamada 142 ret oyu kullanıldı; 5 oy boş çıktı, 2 oy ise geçersiz sayıldı. Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, oyların usulüne göre kullanıldığını ve teklifin kabul edildiğini duyurdu. 

YENİ BİR HÜKÜMET SİSTEMİ 

Son kararı referandumda halkın vereceği anayasa değişikliği, yeni bir hükümet sistemi olan “Cumhurbaşkanlığı sistemini” getiriyor. Kanuna göre yürütme, Meclis’in tamamen dışında olacak. Böylece, yürütmenin yasama üzerindeki baskısı ortadan kalkacak. İşte o değişikliklerden bazıları: 

Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. n Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. n TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 5 yılda bir aynı gün yapılacak. n Meclis, denetim ve bilgi edinme yetkisini, “Meclis araştırması”, “Genel görüşme”, “Meclis soruşturması” ve “Yazılı soru” yoluyla kullanacak. n Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilmeyecek. n Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilecek. n Cumhurbaşkanlığına, seçimlerde geçerli oyların en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek. n Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. 

CUMHURBAŞKANI’NIN YETKİLERİ 

Cumhurbaşkanı “Devlet başkanı” olacak, yürütme yetkisini üstlenecek, Başkomutanlığı temsil edecek. n Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek. n Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak. n Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. n Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek. n Cumhurbaşkanı, kanunda düzenlenen ilgili şartların gerçekleşmesi halinde OHAL ilan edebilecek. 

BAKANLAR KURULU OLMAYACAK 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. n Bütçeyi Cumhurbaşkanı Meclis’e sunacak. n Bakanlar Kurulu olmayacak. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek. - TBMM'nin bir sonraki seçimi ve Cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019’da birlikte yapılacak. 

Bundan sonra ne olacak? 

Kanun, TBMM Başkanlığı’nca Cumhurbaşkanı'na sunulacak. Cumhurbaşkanı kanunu 15 gün içerisinde inceleyecek. Cumhurbaşkanı’nın onayı halinde kanun, halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanacak. Halkoylaması, kanunun yayımından 60 gün sonra ilk pazar günü yapılacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun yürüteceği oylamada, beyaz renk üzerinde “Evet”, kahverengi üzerinde “Hayır” ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. YSK, il seçim kurullarından gelen sonuçları birleştirerek ilan edecek. Geçerli oyların yarısından çoğu “Evet” ise anayasa değişikliği Türk milleti tarafından kabul edilmiş olacak. 

Propaganda yapılabilecek 

Anayasa değişikliklerinin açıklanması ve tanıtılması amacıyla TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ve Cumhurbaşkanı, halk oylaması gününden önceki yedinci günden itibaren, halkoylamasından önceki gün saat 18.00'e kadar radyo ve televizyonla propaganda yapabilecek.