"Sınır güvenliğiyle ilgili tedbirler en üst seviyeye çıkarıldı"

İller İdaresi Genel Müdürü Kırbıyık, Türkiye-İran sınırında yasa dışı geçişlerin engellenmesi için güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını belirterek, bu yıl 280 bin 374 düzensiz göçmenin giriş yapmaya çalışırken engellendiğini bildirdi.

Haberin Eklenme Tarihi: 21.08.2021 09:25:00 - Güncelleme Tarihi: 21.08.2021 11:09:00
ABONE OL

İller İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Jandarma TEM Daire Başkanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan ile Türkiye-İran sınırında inşa edilen güvenlik duvarı ve hendek çalışmaları ile İl Göç İdaresinin faaliyetlerini incelemek amacıyla Van'a geldi.

İpekyolu ilçesindeki bir otelde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kırbıyık, ülkenin kara ve deniz sınırlarında güvenlik güçlerinin, ülke içinde de İl Göç İdaresi'nin etkin faaliyetler yürüttüğünü söyledi.

Sınır güvenliğinin tesisi anlamında fiziki ve teknolojik sistemleri devreye aldıklarını anlatan Kırbıyık, "Fiziki sistemlerde en önemli kalem güvenlik duvarı. Hemen arkasında güvenlik yolları var. Yine aydınlatma sistemleri ve tel çit mevcut. İnsanlı gözetmeleri kuleleri de bulunuyor. Teknolojik sistemler kısmında ise kamera sistemleri, insansız gözetleme kuleleri, haberleşme, alarm, ikaz ve ihbar sistemleri, gece görüş sistemleri, zırhlı devriye araçları, hava araçları termal gözetleme sistemleri ana başlıklar olarak karşımıza çıkıyor." dedi.

"SINIRDA BETON DUVAR ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

İran sınırında yürütülen çalışmalara çok önem verdiklerini belirten Kırbıyık halihazırla planlanan 242 kilometre güvenlik duvarının bulunduğunu, bunun 156,5 kilometrelik kısmının tamamlandığını aktardı. Sınırdaki dört ilden Iğdır'da 54 kilometre sınırın tamamında duvar imalatının tamamlandığını, güvenlik duvarı olmayan kısmın kalmadığını kaydeden Kırbıyık, şu bilgileri verdi:

"TEDBİRLER EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARILDI"

İran sınırında 13 Temmuz'dan bu yana önlemleri en üst düzeye çıkardıklarını vurgulayan Kırbıyık, duvar bulunmayan alanlarda kanal, hendek kazılması ve tel çit çekilmesi gibi geçici tedbirlerin alındığını, sınır ardındaki bölgelerde ana arterler ve kırsal alanlarda devriye ve yol kontrol faaliyetlerinin yoğunlaştırıldığını anlattı. İHA'lar başta olmak üzere havada keşif ve gözetleme faaliyetlerinin de yapıldığının altını çizen Kırbıyık, şöyle konuştu:

"BU YIL 280 BİN 374 DÜZENSİZ GÖÇMEN ENGELLENDİ"

Ülkeye yasa dışı yollarla girmeye çalışırken engellenen düzensiz göçmen ve yakalanan organizatörlerin sayısını paylaşan Kırbıyık, şunları kaydetti:

Sınırda yürütülen çalışmalarla ilgili sunumların yapıldığı programa, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl Göç İdaresi Müdürü Cuma Omurca ve Ankara'dan gelen yöneticiler katıldı.