MİUS projesi neden değerli?

Tasarım görselleri ilk kez paylaşılan Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) ile ilgili değerlendirmede bulunan uzmanlar, "Bölgede ülkemize karşı hasmane tutum sergileyen ülkelerin harekete geçmeden önce tekrar tekrar düşünmelerine neden olacak” ifadesinde bulundu.

Haberin Eklenme Tarihi: 21.07.2021 14:03:00 - Güncelleme Tarihi: 21.07.2021 14:50:00
ABONE OL

Tasarım görselleri ilk kez paylaşılan Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) son yılların en önemli gelişmelerinden... Sistemin insanlı uçaklarla birlikte çalışacağına değinen uzmanlar, Türkiye'nin daha önce denenmeyen bir konsepte yöneldiği görüşünde.

TRT Haber'in haberine göre bir gün sonraysa "Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projemizin kavramsal tasarım görsellerini ilk kez paylaşıyoruz" notuyla beraber yeni projeyle ilgili ilk kez net bilgiler edindik.

Peki sözü edilen MİUS projesi neden değerli? Türkiye için ne ifade ediyor? Savunma Sanayii Araştırmacısı Yusuf Akbaba ve Kadir Doğan konuyla ilgli çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

SİHA'LARIN BAŞARISINI TAÇLANDIRACAK

MİUS projesinin, Türkiye'nin son yıllarda bütün dünyanın dikkatini çeken S/İHA başarısını taçlandıracak bir adım olacağına işaret eden Yusuf Akbaba'ya göre düşük görünürlük tasarımı, gelişmiş yapay zekası ve filo halinde harekat icra edebilmesi gibi özellikler son derece çarpıcı. Sistemin önemine ilişkin ilginç bir değerlendirmede bulunan Akbaba, "MİUS, tasarımının getirdiği manevra kabiliyeti sayesinde önleme görevleri yapabilecek. Bu durum bölgede ülkemize karşı hasmane tutum sergileyen ülkelerin harekete geçmeden önce tekrar tekrar düşünmelerine neden olacak" ifadesini kullandı.

MİLLİ MUHARİP UÇAK İLE BİRLİKTE GÖREV ALABİLİR

Türkiye'nin savunma sanayiindeki gelişimini gösteren haberler yaparken genelde uzmanların en çok üzerinde durduğu konulardan biri de 'tüm unsurların ortak bir şekilde hareket edebilme kabiliyeti' oluyor. İnsansız bir muharebe uçağı projesi aklımıza doğal olarak Milli Muharip Uçak (MMU) çalışmasını da getiriyor.

Akbaba'ya 'MMU ile MİUS birlikte görevler üstlenebilecek mi?' sorusuna şu cevabı veriyor:

"MİUS projesi şekillendirilirken MMU ve F-16 özgür ile çalışacak şekilde planlandı. Dünyadaki örneklere de bakarsak insanlı uçakların insansız jet motorlu uçaklarla desteklendiği farklı senaryoları görüyoruz. Türkiye değişen muharebe sahasının gereksinimlerini iyi anlayıp doğru öngörüler yapmasıyla insanlı insansız sistemlerin takım çalışmasına yatırım yapıyor. MİUS, MMU ile önleme görevi yapabilecek. MMU ile bombardımana da giderecek... Hatta Barış Kartalı tarafından aydınlatılan bir hedefi vurabilecek. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Ayrıca, ağ merkezli harekat sayesinde farklı görev senaryolarına uygun şekilde MİUS'u insanlı sistemlerle kullanabiliriz."

MİUS'UN TCG ANADOLU'DA GÖREV YAPMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Akbaba, "TCG Anadolu'ya MİUS entegrasyonuyla Türkiye daha önce hiçbir ülkenin denediği farklı bir konsepte yönelmiş olduğunun altını çiziyor. MİUS'un Türkiye'nin harekat kabiliyetini ve etkisini büyük ölçüde artıracak bir hamle olduğuna işaret eden Akbaba düşüncelerini "TCG Anadolu sayesinde Türkiye'nin başka bir ülkenin üslerine ihtiyaç duymadan herhangi bir bölgede Ankara'nın menfaatleri aleyhinde hareket eden bir güce operasyon gerçekleştirilebilecek" cümleleriyle" ifadesinde bulundu.

DİĞER PROJELERDEN ÇOK DAHA FARKLI BİR ADIM

Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan ise, "MİUS, Türk savunma sanayii için bir kabiliyet projesi" değerlendirmesini "Bunca zamanda en başarılı olduğumuz alanlardan bir tanesi olan otonom/insansız araçlar konusunda, yaklaşık 20 yıllık serüvenimizde neler yaptık, ne gibi kazanımlar elde ettik, bu kazanımları ne kadar olgunlaştırdık gibi soruların cevaplarını karşımızda göreceğimiz bir proje" dedi.

MİUS'un çok farklı bir teknoloji olduğuna işaret eden Doğan'a göre TB2, Anka, Aksungur ve hatta Akıncı teknolojik seviye açısından yanında 2-3 gömlek daha hafif kalıyor.

NİHAİ ÜRÜN MEVCUT GÖRSELLERDEN FARKLI OLABİLİR

Ancak Doğan'ın önemli bir uyarısı var. BAYKAR'ın paylaştığı görsellerin kavramsal tasarım sürecine ait olduğunu, nihai ürün ortaya çıktığında mevcut görsellerden çok farklı olabileceğini göz ardı etmemiz gerekiyor.

"Görsellerde ilk göze çarpan, ana kanatların önünde bulunan Kanart yapısı" diyerek asıl uzmanlık alanına geliyor Doğan... Kanart'ı bir nevi küçük kanatçık gibi düşünebileceğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

EN BÜYÜK BELİRSİZLİK KONSEPTİN NASIL OLACAĞI

En büyük belirsizliğin MİUS'un hangi konseptle nasıl bir muharebe ortamında, ne tür bir görev yapacağı olduğunu söyleyen Doğan şunları ifade etti:

ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURABİLİRİZ

Türkiye'nin TB-2 sınıfında olduğu gibi İnsansız Savaş Uçakları konusunda da taktik/stratejik sınıfta bir boşluk yakalayabileceğine işaret eden Doğan, sözlerini şöyle tamamlıyor: