Çocuk kaçıran örgütü görmezden geldiler

ABD, 1 yıl önce ‘Çocuk savaşçı kullanıyor' dediği terör örgütü YPG'ye verdiği desteği unutup, Suriyeli muhalifler üzerinden Türkiye'ye ‘Çocuk asker kullandıran ülke' iftirası attı.

Haberin Eklenme Tarihi: 3.07.2021 09:00:00 - Güncelleme Tarihi: 3.07.2021 09:00:00
ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2021 İnsan Ticareti Raporu'nu açıkladı. Raporda Türkiye, Suriye'de Sultan Murad Tugayları adlı muhalif grubu desteklemekle suçlandı. Bu grubun çocuk asker yetiştirdiği iddia edilen raporda, Türkiye'nin çocuk asker yetiştiren ülkeler listesine eklendiği belirtildi. Türkiye muhalif gruba operasyonel, ekipman ve mali destek sağlamakla suçlanırken, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Türkiye ile ilgili olarak, ilk kez bir NATO üyesi çocuk askerleri önleme kanunu listesinde yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi suçlayan bu rapor, ABD'nin Suriye'de desteklediği YPG/PKK terör örgütüyle ilgili Birleşmiş Milletler raporunu hatırlattı. Terör örgütü daha önce Birleşmiş Milletler tarafından çocuk asker kullanmakla eleştirilmişti. 400'den fazla çocuğun savaşması için eğitildiği belgelenmişti. ABD ise her fırsatta YPG/PKK'ya verdiği desteği yinelemiş, örgüte silah yardımı dahil pek çok konuda destek vermeye devam etmişti. Öte yandan raporda "ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı PKK, çocukları askere almak için topladı ve zorla kaçırdı" ifadelerine de yer veriliyor.

HAFTER'E DE SESSİZLER

Libya'daki darbeci Halife Hafter güçlerinin de meşru hükümete karşı çocuk savaşçı kullandığı ortaya çıkmış, buna rağmen özellikle Fransa tarafından destek verilmeye devam edilmişti.

1 YILDA NE DEĞİŞTİ?

ABD'nin 2020 raporunda YPG'nin 12 yaş altı çocukları savaştırdığı belirtiliyor. PKK'nın Sincar'da da çocuk silahlandırdığına dikkat çekiliyor. Aynı raporda Türkiye'nin insan kaçakçılığına karşı mücadelesi de övülüyor.

FACEBOOK'TAN TERÖR ÖRGÜTÜNE 'MAVİ TİK'

Facebook, PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin hesabına "mavi tik" vererek sayfasını onayladı. Böylelikle Facebook, sadece tanınmış kişilere ve kuruluşlara verdiği ayrıcalığı, terör örgütü YPG'ye de vererek örgütü tanımış oldu. Terör örgütünün sayfasının yaklaşık 580 bin takipçisi bulunuyor. YPG'ye daha önce verilen mavi tik, 2015 yılında Türkiye'nin tepkisi sonrası kaldırılmıştı. Facebook ve Twitter daha önce de YPG'nin uzantısı SDG'ye ve onun başındaki terörist Ferhat Abdi Şahin'e (Mazlum Kobani) mavi tik vermişti.