Zeytin Dalı Harekatı 3. gününde! İşte dakika dakika tüm gelişmeler son dakikalar...

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nda terör örgütü PYD/PKK işgalindeki Afrin'de 11 noktayı ele geçirerek güvenli ilerleme hatları oluşturdu.

Haberin Eklenme Tarihi: 22.01.2018 09:30:00 - Güncelleme Tarihi: 22.01.2018 17:08:00
ABONE OL

Azez-Gülbaba hattından başlayan harekat kapsamında TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri Afrin'in Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi ile 240. Tepe isimli noktaları ve iki tepeyi daha ele geçirdi.

17.02 - Bakanlar Kurulu Toplantısı, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. (Ayrıntılar için tıklayın...)

17.00 - Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian’dan Afrin çarkı: BMGK çağrımızın nedeni Afrin operasyonu değildir...  (Ayrıntılar için tıklayın...)

16.40 - Zeytin Dalı Harekatı'nda stratejik nokta ele geçirildi (Ayrıntılar için tıklayın...)

15.30 -
Başbakan Yıldırım: 170'ten fazla hedef yok edildi (Ayrıntılar için tıklayın...)

15.16 -
Başbakan Yıldırım ve CHP lideri Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme sona erdi (Ayrıntılar için tıklayın...)

14.39 -
PYD/PKK Kırıkhan'a havan mermisi attı: 1 vatandaşımız şehit oldu, 2 kişi yaralandı (Ayrıntılar için tıklayın...)

14.30 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye süre yanıtı: Sizin Afganistan'da Irak'ta süreniz bitti mi? (Ayrıntılar için tıklayın...)



14.10 - Afrin bölgesinin doğusundaki Azez'den operasyon başlattı (Ayrıntılar için tıklayın...)

14.00 - Başbakan Binali Yıldırım'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi başladı. Çankaya Köşkü'nde saat 14.00'te başlayan görüşme, basına kapalı gerçekleştiriliyor.

12.57 - Rusya'dan Fransa'ya Afrin tepkisi: Taraflı ve çifte standarttır (Ayrıntılar için tıklayın...)

12.25 - HDP'li Önlü hakkında Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı (Ayrıntılar için tıklayın...)

12.18 -
Albayrak'tan Afrin açıklaması! Kimsenin toprağında gözümüz yok (Ayrıntılar için tıklayın...)

11:37 -
Başbakan Yıldırım, "Afrin'de sadece PKK değil DEAŞ'da var. DEAŞ'lılar Rakka'dan Afrin'e kaçtı. Afrin'de 8-10 bin terörist var. Terör örgütü bitene kadar operasyon sürecek. Afrin bölgesin egiren kara birlikleri ÖSO ile ilerliyor" dedi.

11.24: 'Zeytin Dalı Harekatı'nda 3'üncü gün; kara operasyonu sürüyor! Gece boyunca, Hatay ve Kilis sınırından Afrin'e doğru top atışları yapılırken, Azez bölgesinde ise Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile teröristler arasında çatışma çıktığı bildirildi. El Bab'da şehit düşen 72 askeri temsil eden, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 72 savaş uçağının 20 Ocak Cumartesi günü saat 17.00'de, Afrin'deki mevzileri bombalamasıyla başlayan 'Zeytin Dalı Harekatı'nda 3'üncü güne girildi. İlk gün hava operasyonuyla belirlenen mevziler imha edilirken, TSK birlikleri, dün saat 11.05'te, Kilis'in Gülbaba mevkisinden kara birlikleriyle Suriye'ye girdi. Hem havadan hem de karadan ÖSO güçleriyle birlikte Afrin'in 5 kilometre içine kadar giren birlikler, 11 köyü PYD-YPG/PKK'dan aldı.

Türk jetlerinin 45 hedefi vurduğu Afrin bölgesinde operasyonlar, 3'üncü gününde devam ederken, Azez bölgesinde de teröristlerle ÖSO güçleri arasında sert çatışmalar olduğu bildirildi. Gece boyunca, Kilis ve Hatay sınırlarından topçu atışıyla destek verilen operasyona katılacak Türk askerleri ile ÖSO güçlerinin Hassa ilçesinin sınırına sıfır noktasındaki hareketliliği de sabah saatlerinde devam etti. Tankların bakımını ve ikmalini yapan özel tankçı birlikleri, sabah hazırlıklarını sürdürdü. Çok sayıda 'M60T' tankı, art arda sıralandı. Bölgede, ayrıca kollarında sarı bant olan ÖSO'ya bağlı birlikler de bulunuyor.

11.20: Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonların sürdüğü bölgeye Kilis'ten top atışları yapılıyor. Özgür Suriye Ordusu'nun da katıldığı harekatın üçüncü gününde Afrin'deki hedeflere ilerleyen birliklere top atışlarıyla destek veriliyor. Sınırda konuşlu TSK'ya bağlı birliklerce terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara yönelik zaman zaman yoğunlaşan atışlar, Kilis kent merkezinin yanı sıra Hatay hudut hattındaki bazı köylerden de duyuluyor. Bu arada, sınırdaki birliklere de ara ara askeri araç takviyesi yapılıyor.

11.12 -  NATO Genel Sekreter Yardımcısı Ankara'ya geldi (Ayrıntılar için tıklayın...)

11.10: Afrin Harekatı'nda üçüncü gününde NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller Ankara'ya geldi.

11.05: İçişleri Bakanlığından, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik sosyal medyadan terör propagandası yapan 24 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.

10.54 - Mehmet Şimşek piyasalara mesaj olarak algılanan açıklamasında Afrin operasyonun kısa süreceğini söyledi (Ayrıntılar için tıklayın...)

10.39: YPG'liler tarafından düzenlenen saldırıda doçka mermisi bazı evlerin kapılarına isabet etti. Kilis'in Cilovar köyüne YPG'liler tarafından düzenlenen saldırıda doçka mermisi bazı evlerin kapılarına isabet etti.

10.20: Rusya: Siviller, Afrin'den ayrılıyor… Sputnik'in haberine göre, Rusya'nın Suriye'deki ateşkesi izleme merkezinden yapılan açıklamada, sivillerin Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığı Afrin'den ayrıldığı belirtildi. Açıklamaya göre, son 24 saatte binden fazla kadın ve çocuk bölgeden ayrılırken görüldü. Rusya'nın Suriye'deki ateşkesi izleme merkezinden Russia Today'e (RT) ulaşan açıklamada "Siviller Afrin'deki askeri harekat bölgelerinden ayrılıp Tel Acar'a doğru gidiyor. Bir kısmı orada kalıyor bir kısmı da Halep'e ilerliyor. Son 24 saatte Tel Rifat gerilimi azaltma bölgesindeki askeri polis kontrol noktasından binden fazla kadın ve çocuk geçti" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada Halep'ten Tel Rifat'a en yakın zamanda 20 ton insani yardımın götürülmesinin planlandığı da aktarıldı.



10.15 - Afrin sınırındaki  PKK/PYD-YPG mevzileri böyle ateş altına alındı
 

 


10:12 - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 46 kişinin kişinin de yaralandığı roket saldırılarının boyutu gün ağırınca ortaya çıktı. Bölgede esnaf kepenk açmazken, hasar gören yerlerin temizliği yapılıyor.  (İHA)

 

10.10: Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından terör örgütü PKK/PYD ve DEAŞ unsurlarına yönelik Suriye'nin Afrin bölgesinde yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin sosyal medyada terör propagandası içeren paylaşımlar yaptığı tespit edilen 57 kişi hakkında resen soruşturma başlatıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye sınırları ve bölgede güvenliği sağlamak amacıyla PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nce Zeytin Dalı Harekatı'nın başlatıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, harekatın başlatıldığı 20 Ocak'tan itibaren Twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde Türk Ceza Kanunu'nun 125/3-a, 216/1, 299 ve 301. maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesinde tanımlanan "kamu görevlisine hakaret", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik, "Cumhurbaşkanına hakaret", "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Devletin askeri teşkilatını alenen aşağılama" ve "terör örgütü propagandası yapma" suçlarının unsurlarını oluşturan yazılar yayınladıkları belirlenen 57 ayrı kişi tespit edildiği belirtildi. Bu kişiler hakkında Türk Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160. maddesi uyarınca yasal gereği yapılmak üzere resen soruşturma başlatıldığı aktarılan açıklamada, suç teşkil eden eylemlere ilişkin araştırmaların devam ettiği kaydedildi.

(Hatay'da terör örgütü PYD/PKK işgali altındaki Afrin sınırına kurulan, modern elektronik algılayıcı cihazların yer aldığı "Kayı sınır güvenlik sisteminin" ilk bölümü faaliyete geçti. Suriye sınırında yasa dışı geçişlerin önlenmesi amacıyla yapılan modüler duvar çalışmalarında sona yaklaşılırken, güvenlik güçleri hudut bölgesinde 24 saat devriye görevi yürütüyor. Fotoğrafta İdlib kırsalındaki Atme kasabası görülüyor.)

10.06: Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bombardımana katılan uçakların havalandığı İncirlik, güne sessiz başladı. Herhangi bir uçak hareketliliği olmayan üste F-16 uçaklarının bulunduğu hangara dev Türk bayrağı asıldı.Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı kapsamında İncirlik'ten kalkıp bombardımana katılacak uçakların ne zaman hareket edeceği belli değil. Ayrıca 2 F-16'nın hangardan çıktığı ve kalkış için kontrollerinin yapıldığı görüldü. (Ayrıntılar için tıklayın...)

09:47 - Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'e yönelik başlatılan operasyonda Hatay'ın Yarım Aktepe mevkiinde Türk askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tanklarla hazır bekletiliyor. (İHA)

09.38: Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonların sürdüğü bölgeye Kilis'ten top atışları yapılıyor. Özgür Suriye Ordusu'nun da katıldığı harekatın üçüncü gününde Afrin'deki hedeflere ilerleyen birliklere top atışlarıyla destek veriliyor. Sınırda konuşlu TSK'ya bağlı birliklerce terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara yönelik zaman zaman yoğunlaşan atışlar, Kilis kent merkezinin yanı sıra Hatay hudut hattındaki bazı köylerden de duyuluyor. Bu arada, sınırdaki birliklere de ara ara askeri araç takviyesi yapılıyor. (Ayrıntılar için tıklayın...)

[09.30]: Bakanlar Kurulu Afrin gündemi ile toplanıyor (Ayrıntılar için tıklayın...)

09:25 - TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Afrin'de PKKKCKPYD-YPG terör örgütüne ait silah ve mühimmat deposunun tam isabetle vurulduğunu açıklandı.  (DHA)

[08.50]: Türk özel kuvvetler askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), dün başlayan kara harekâtında 11 köyü YPG'li teröristlerden geri aldı.
 
[07:50] Mehmetçik, ÖSO ile birlikte terör örgütünden kurtarılan 11 köyden mayınları temizliyor
 
[07:30] Türk askeri, Azez'in güneyindeki Tel Rıfat, Minniğ hava üssü ve çevresini top atışlarıyla dövüyor.
 
[03:27] Azez'de ÖSO İle YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi. ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal'dan alınan bilgilere göre, ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

[02:01] James Mattis: Türkiye, operasyonla ilgili bizi uyardı (Ayrıntılar için tıklayın...)
 
[01:13] Afrin'e başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, saat 01.00 sıralarında Hassa'da konuşlu bulunan birliklerce, YPG hedefleri obüslerle vurulmaya başlandı.

ADIM ADIM ZEYTİN DALI HAREKATI

20 Ocak günü saat 17:00’da 72 savaş uçağının yoğun bombardımanıyla başlayan Zeytin Dalı Harekâtı’nda ikinci gün geride kaldı. PKK’ya ait sığınak, barınak ve cephaneliklere yönelik 108 hedefin vurulduğu operasyonda dün kara birlikleri devreye girdi. Mehmetçik, Afrin’i PKK ve DEAŞ’tan temizlemek üzere sınırın birçok noktasından içeriye intikal etti. Harekâta katılan özel kuvvetler ve komandolar, özellikle Afrin doğusunda Hatay’ın Kırıkhan ile Hassa ilçelerinden bölgeye sızma yaparken, onları tank ve piyade birlikleri izledi. Suriyeli muhaliflerden oluşan Özgür Suriye Ordusu personelinin de destek verdiği operasyonda askerler, Afrin kırsalında kuzeyden ve batıdan yaklaşık 7 kilometre ilerledi. TSK’nın yol göstermesiyle ÖSO savaşçıları bazı köyleri ele geçirdi. Teröristlerin elindeki Şinkal, Ballıköy, Adabalı, Baki ve Racu köylerinde ciddi bir direnişle karşılaşmayan birlikler burada bazı örgüt üyelerini gözaltına aldı.

198 HEDEF VURULDU

Sahadaki birliklere Hava Kuvvetleri desteği ise sürdü. Diyarbakır, Konya ve Adana’daki üslerden kalkan uçakların sortileri gece boyunca devam etti. 32 uçakla yapılan operasyonlarda PKK ve DEAŞ’ın kullandığı sığınak, barınak, mühimmat deposu ve benzeri 90 hedef ateş altına alındı. Böylece Zeytin Dalı başladığından beri uçakların vurduğu nokta sayısı 198’e ulaştı. Sahada Mehmetçik ve ÖSO birlikleri ilerlerken, Hatay, Kilis, İdlib ve Azez’de konuşlu Fırtına obüsleri de çeşitli terör mevzilerini topa tuttu. Vurulan noktalar arasında bölgenin Kandil’i olarak nitelenen Parsa Dağı da bulunuyor. Gün boyu ateş altına alınan dağdan yoğun dumanların yükseldiği gözlendi.

YENİ BİRLİKLER KATILDI

Genelkurmay, Zeytin Dalı Harekâtı’nın planlandığı gibi sürmekte olduğunu açıklarken, Kayseri ve Kırklareli tugaylarından gönderilen komandolara ek olarak muharebeye Adıyaman Jandarma Komando birlikleri de katıldı. Zırhlı askeri araçlarla bölgeye sevk edilen askerler Hatay-Afrin sınırında görev yerlerine dağıldı. Tank ve zırhlı müdahale araçlarının intikali ise devam ediyor. Afrin’e doğudan, Fırat Kalkanı bölgesindeki Azez’den giren ÖSO mensuplarının ilerleyişi sürerken, teröristlerle şiddetli çatışmaların Afrin merkeze daha da yaklaşıldığı andan itibaren gerçekleşeceği belirtiliyor. 6 bini aşkın Mehmetçik, 5 binden fazla ÖSO savaşçısının katıldığı harekâtta, Afrin genelinde bulunan yaklaşık 10 bin PKK-DEAŞ’lının imha edilmesi amaçlanıyor. Türkiye’nin BM sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan ‘meşru müdafaa hakkı’ çerçevesinde terör örgütlerine yönelik operasyonunda şimdiye dek şehit verilmedi.

ABD silahları havaya uçtu

Genelkurmay’ın paylaştığı kayıtta, PKK’nın mühimmat deposu olarak kullandığı tünelin akıllı bombayla vurulduğu görülüyor. ABD silahlarının bulunduğu depoda önce şiddetli patlama oluyor, sonra dumanlar yükseliyor.

AA/İHA/DHA