Sinan'ın kalfalık eseri Süleymaniye Camii

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1551-1558 yılları arasında yapılmıştır.

Haberin Eklenme Tarihi: 12.05.2019 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2019 08:00:00
ABONE OL

Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'ni, kalfalık eseri olarak tanımlamıştır. Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir. İstanbul'un en güzel yerlerinden birinde inşasına başlanan mabedin temeline ilk taşı, büyük alim Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin koyduğu rivayet edilir. Her biri 3 şerefeli 75 metre yüksekliğinde 4 minareye sahip olan caminin kubbesi 53 metre yüksekliğindedir. 

BAHÇESİ 11 KAPIYA SAHİP 

Yaklaşık 6000 metrekarelik alana sahip olan cami bahçesinin 11 kapısı bulunmaktadır. Beş kapısı bulunan caminin ön kısmında, mihrabın üstünde renkli pencereler bulunmaktadır. Devrin tanınmış üstadı İbrahim Usta'nın eseri olan söz konusu pencereler, camlarından giren güneş ışığını Mimar Sinan, Şehper-i Cibril'e (Cebrail’in Kanatları) benzetmektedir. Değişik işlevleri olan farklı yapı tiplerini bir arada planlayan geleneksel külliye kavramının ilk sırada gelen örneklerinden biridir. Camiyi, Vefa, Unkapanı, Eminönü, Tahtakale gibi canlı merkezler kuşatır. 

KANUNİ'NİN TÜRBESİ DE ORADA

Cami alanının içinde Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesi yer alır. Yatay gelişen hazire alanındaki büyük yükseltilerden biri olan türbe, sultanın Zigetvar seferi sırasında ölümünden birkaç hafta sonra Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Aynı şekilde Hürrem Sultan’ın türbesi de yapı içinde bulunur. Yine Mimar Sinan tarafından yapılan türbe, Kanuni Türbesi’nin güneydoğusunda, ikinci yükseltiyi oluşturur.