Çocuklarda kasık fıtığı ne zaman ameliyat edilir?

Çocuklarda görülen kasık fıtığı, henüz anne karnındayken oluşur. Özellikle prematüre bebeklerde oldukça sık rastlanan bir sorun olan kasık fıtığının kendi kendine ya da ilaçlarla iyileşmesinin mümkün olmadığını söyleyen Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, fıtığın mümkün olan en kısa sürede ameliyat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Eklenme Tarihi: 27.06.2018 14:43:00 - Güncelleme Tarihi: 27.06.2018 14:44:00
ABONE OL

Kasık Fıtığı Nedir?

Herhangi bir iç organın bir parçasının, bulunduğu boşluğun duvarından dışarı taşması "fıtık" olarak adlandırılır. Kasık fıtığında da, bağırsaklara ait bir parçanın, karın duvarının dışına çıkması söz konusudur. Anne karnındayken bebeklerin yumurtalıkları, önce karın içinde gelişmeye, zaman içinde kasıklardaki yerine inmeye başlar. Bazen bu iniş sırasında karın içini kaplayan zarın bir kısmı da yumurtalıkla birlikte kasığa doğru sürüklenir. Bu durumda yumurtalık kanalında bir kese oluşur ve kanal kapanamaz. Doğum sırasında da var olan fakat çok ince olduğu için fark edilemeyen bu kesenin içine bazen bir bağırsak parçası bazen de su dolar. Bu da dışarıdan bakıldığında ya da elle muayene edildiğinde fark edilebilir.

Fıtık dışarıdan görülmese bile, fıtık kesesi kasıkta mevcuttur. Bebek ıkındığında, ağladığında, öksürdüğünde belirgin hale gelir. Böyle zamanlarda sıkışmaya bağlı olarak ağrı da ortaya çıkabilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kasık fıtığı ameliyatı mümkün olan en kısa süre içerisinde yapılmalıdır. Fıtık kesesinin içine giren organ çoğu zaman bağırsaktır ama herhangi başka bir organ da olabilir. Hangi organ olursa olsun sıkışarak boğulma riski vardır. Bunu önlemek için uygulanacak en etkili ve güvenilir tedavi yöntemi ise açık ameliyattır.

Fıtık ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Karın boşluğundan kasık kanalına uzanan fıtık kesesi, erkeklerde sperm kanalı ve damarlarından, kızlarda bağ doku ve damarlardan ayrılarak belli bir seviyede bağlanır, fazlası kesilir ve gerekiyorsa kaslar onarılır. Kasıkta açılan çok küçük bir kesiden gerçekleştirilen operasyon sonrasında, neredeyse hiç ameliyat izi kalmaz. Bebek ya da çocuk, operasyondan 1-2 saat sonra evine gönderilebilir. Bebekler için herhangi bir hareket kısıtlamasına gidilmez. Daha büyük çocukların ameliyattan sonraki 1-2 hafta hareketlerinde biraz daha ölçülü olmaları yerinde olacaktır.

Fıtık ameliyatı genel anestezi altında yapıldığı için prematüre bebeklerde normal doğum zamanı kadar bir süre beklenmesi uygundur. Kapalı ameliyat (laparoskopik) ile onarım da bir alternatiftir ama çocukluk çağı fıtığı söz konusu olduğunda açık cerrahi yöntemi, başarısı ve güvenilirliği ispatlanmış en etkili yöntem olarak tercih edilir.