Normale dönüş Mağara Sendromunu tetikledi

Uzman Klinik Psikolog İpek Özaktaç, dünya ve Türkiye'de aşılama hızlanırken normalleşme adımlarıyla birlikte yeni bir stres faktörünün kendini göstermeye başladığına dikkat çekti.

Haberin Eklenme Tarihi: 2.07.2021 07:30:00 - Güncelleme Tarihi: 2.07.2021 07:30:00
ABONE OL

Uzman Klinik Psikolog İpek Özaktaç, dünya ve Türkiye'de aşılama hızlanırken normalleşme adımlarıyla birlikte yeni bir stres faktörünün kendini göstermeye başladığına dikkat çekti. Özaktaç, "Mağara Sendromu (Cave Syndrome) olarak adlandırılan bu durum, bir yılı aşkın süredir iş ve sosyal hayattan uzak şekilde evde, karantina/izolasyon süreçlerinde yeni rutinler oluşturmuş olan kişilerin pandemi öncesindeki iş ve sosyal hayatlarına geri dönmeleri konusunda duydukları kaygı ve korkuyu ifade ediyor" dedi.

BU BİR HASTALIK DEĞİL

Mağara Sendromu, psikiyatrik bir hastalık adı gibi duyulsa da kesinlikle bir hastalık ya da bir tanı olmadığının altını çizen Özaktaç, "Mağara Sendromu, aslında oldukça anlaşılır, olağan ve insani bir durum. Birçok insan pandemi öncesindeki eski alışkanlıklarına geri dönmek, evin konforundan çıkıp yeniden iş yerinde çalışmaya başlamak, trafik stresine girmek, formal kıyafetlere geri dönmek, yüz yüze toplantılara katılmak konusunda istekli ve motive hissetmediğimizi belirtiyor. Bu noktada, eski rutine dönmek konusunda sizde ortaya çıkan düşünceleri, sizi gerçekten endişelendiren konuların ne olduğunu ve bu düşüncelerin size ne hissettirdiğini bulmak önemli olacaktır" ifadelerini kullandı.