Akif ile yarım yüzyıl

Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları güzel bir işe imza attı ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy hakkında, geçen yarım asır boyunca, kaleme alınan yazıları, söyleşileri bir kitap halinde kamuoyuna sundu.

Haberin Eklenme Tarihi: 25.06.2021 07:01:00 - Güncelleme Tarihi: 26.06.2021 22:31:00
ABONE OL

Yıllar içinde Türk Edebiyatı Dergisi'nde yayınlanmış makalelerden, söyleşilerden, açık oturumlardan derlenmiş tam 111 metin...

Kimler yok ki Mehmet Akif ve İstiklal Marşı'nı yazanlar arasında...

Mehmet Kaplan'dan Peyami Safa'ya, Cemil Meriç'ten Osman Yüksel Serdengeçti'ye, Ahmet Kabaklı'dan Erol Güngör'e; bir kısmı hayatta, bir kısmı ebediyete irtihal etmiş nice isim...

Tıpkıbasım halinde 111 metinden oluşan 368 sayfalık kitap; hem de her biri yakın tarihimizin büyük sanatkar ve ilim adamlarının imzasıyla...

İstiklal Marşı'nın TBMM'de okunması ve kabul edilmesinin üzerinden yüz yıl geçti.

Bu vesileyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı bir kararname ile 2021, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Yılı ilan edildi.

Dolayısıyla, Türk Edebiyatı Dergisi'nin 1972'den 2021 yılına uzanan arşivinden derlenen bu kitap, anlamlı ve önemli bir kaynak eser olarak ilgiyi hak ediyor.

SEYİRCİ YÜZDE 70 AZALDI

Küresel salgın, sinema sektörüne pahalıya patladı doğrusu.

Sosyal faaliyetlerin büyük oranda kısıtlandığı, sinema salonlarının kapalı tutulduğu 2020 yılı içinde, (2019 yılına kıyasla) seyirci sayısı yüzde 70 azaldı.

Bunun yanı sıra tiyatro seyircisi yüzde 43, zaten bir avuç insanın takip ettiği opera ve bale seyircisi yüzde 20,5 eridi.

Sinema salonları yeni bir gelişme olmaz ise 1 Temmuz itibariyle açılacak.

Ancak yaz döneminde insanlar daha çok tatilde veya açık havada olmayı tercih edeceğinden, büyük yapımların gösterime girmesi için sonbaharın beklenmesi muhtemel.

Zaten dijital platformların kendini iyiden iyiye hissettirmesiyle birlikte, gösteri sanatlarının halka ulaşma kanalları da farklılaştı.

Yani sinema salonlarının rakipleri arttı.

Belki de beyazperde için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve fakat, araçlar değişse de, hayat devam ettiği sürece hikayeler anlatılmaya, sanatçılar üretmeye devam edecek.

BEDİR ACAR