Japonya ve Yunanistan, savunma ve ticaret alanlarında işbirliği sağlamak için görüşmelere başladı

Japonya Savunma Bakanlığı’na bağlı ATLA’dan (Acquisition, Technology & Logistics Agency / Edinme, Teknoloji ve Lojistik Ajansı) bir yetkilinin açıklamasında, iki ülkenin savunma ekipmanı ve teknolojik işbirliği hususunda görüş alış-verişi sağlandığı belirtildi.

Haberin Eklenme Tarihi: 5.08.2018 10:09:00 - Güncelleme Tarihi: 5.08.2018 10:10:00
ABONE OL

Japonya basınında çıkan haberlerde Yunanistan’ın ShinMaywa Industries üretimi US-2 amfibik arama kurtarma (Search and Rescue / SAR) uçaklarından etkilendiği ve bu uçaklara ilgi gösterdiği konusu ele alındı. Potansiyel satış için iki ülke arasında, bu uçakların su tanklarıyla donatılmış yangın söndürme versiyonlarının tedariki için pazarlıkların devam ettiği söylentilerinin yanı sıra teknolojik ve ticari iş birliği konularında spesifik bir planın henüz geliştirilmediği de konuşulanlar arasında.

Hindistan, Japonya ile daha önce 12 adet US-2 alımına yönelik bir anlaşma imzalamıştı. 1,6 milyar Amerikan Doları tutarındaki bu anlaşma kapsamında bu uçaklardan ilk iki adeti Japonya’da, diğer 10 adet uçak ise Hindistan’da üretilecek. Japonya için Yunanistan’a gerçekleştirilecek bu tür bir satışın en büyük avantajı ise Hindistan örneğinde olduğu gibi Japonya’ya tek seferde ciddi miktarda kazanç sağlaması olarak görülüyor.

Yunanistan envanterinde Canadair üretimi CL-215 ve CL-415 amfibik uçakları da bulunuyor. Yunanistan, bu uçakları genellikle yangın söndürme görevlerinde kullanıyor olsa da amfibik uçaklar, Yunanistan’ın, pist bulunmayan küçük adalarına irtibat ve malzeme nakil görevlerinde de rol oynuyor.
(C4defence)