Silahlı dron Songar'dan yeni ihracat başarısı

Türkiye'nin ilk silahlı dronu olarak güvenlik güçlerinin envanterine giren Songar, yakaladığı ihracat başarısını yeni ülkelerle sürdürüyor. NATO standardında üretilen Songar ile ilgili açıklama yapan Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün, "Afrika'dan yoğun bir ilgi var, 2 haftada bir heyet ağırlıyoruz. Bunun sonucu olarak Afrika'ya bir satışımız oldu. Sözleşmeye yakın olduğumuz ülkelerden biriyle geçen hafta sözleşme imzaladık. Asya Pasifik'te bir ülkeye adedi yüksek satış gerçekleştirdik, avans ödememizi aldık. Yüzümüzü çok güldürecek bir çoklu adet için de bir Afrika ülkesiyle sözleşme görüşmelerindeyiz." ifadesinde bulundu.

Haberin Eklenme Tarihi: 21.06.2022 13:30:00 - Güncelleme Tarihi: 21.06.2022 12:45:00
ABONE OL

Türkiye'nin ilk silahlı dronu olarak güvenlik güçlerinin envanterine giren Songar, yakaladığı ihracat başarısını yeni ülkelerle sürdürüyor.

Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün, silahlı dron, kara aracı elektroniği ve elektro-optik kameralar konusunda faaliyetler yürüttüklerini söyledi.

Silahlı dron projesinin karakalem çizimle 2018'da başladığını ve 2 yıllık yoğun Ar-Ge faaliyetiyle özel bir silahlı ürüne dönüştüğünü belirten Düzgün, Aralık 2019'da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile yapılan sözleşme doğrultusunda 8 silahlı dron Songar'ı Jandarma, Özel Kuvvetler, Kara Kuvvetleri ve Özel Harekat birliklerinin kullanımına sunduklarını ifade etti.

Düzgün, pilot teslimatlar sayesinde sahadan geri dönüşler aldıklarını dile getirerek, SSB'nin bu uygulaması sayesinde ürünlerini daha da geliştirme şansı yakaladıklarını kaydetti.

Şirketin bu süreçte önemli bir entelektüel sermaye biriktirdiğini vurgulayan Düzgün, sonrasında bu tecrübelerin Songar'a aktarıldığını ve envanterdeki silahlarla faydalı yük çeşitliliğinin arttığını anlattı. Düzgün, şöyle konuştu:

"AFRİKA'DAN 2 HAFTADA BİR HEYET AĞIRLIYORUZ"

İhracata yönelik çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Barış Düzgün, Türkiye'de savunma sanayisindeki gelişimle birlikte yurt içindeki pastanın daraldığını, rekabetin arttığını ve yurt dışına açılmanın bir gereklilik haline geldiğini ifade etti.

Düzgün, ihracat için birtakım odak bölgeler seçtiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

DİJİTAL ORDUDA YER ALMAK İSTİYORUZ"

Asya Pasifik'te istenen ürünün Songar'ın en üst versiyonu olduğunu belirten Düzgün, gece görüş kabiliyetleri olan, 5,56 milimetre silah taşıyabilen ve kullanıcının özel isteklerini barındıran bir ürünün teslimatını gerçekleştireceklerini bildirdi. Düzgün, "Bu bize yeni sistemleri Songar'a entegre etmeyi, yeni pazarlarda avantajlar elde etmeyi sağlayacak." dedi.

Barış Düzgün, yaptıkları görüşmelerden söz konusu siparişin arkasının açık olduğunu, sayının yüksek adetlerde artacağını gördüklerini söyledi.

Otonom sistemlerin muharebe sahasında kullanımının yaygınlaştığı bir ortamda Songar ile HAVELSAN'ın üzerinde çalıştığı "Dijital Ordu" konseptinde yer almak istediklerini vurgulayan Düzgün, "Çoklu uçuşlar, koordineli uçuşlar gerçekleştirebilen, yapay zekanın entegre edildiği, makine öğrenmesiyle beraber uçabilen yapılar için çalışıyoruz. Ürünün bu şekilde evrilmesi gerektiğini, teknolojinin bu yöne doğru aktığını biliyoruz." diye konuştu.