Avrupa yine kapanıyor!

Dünya Haberleri

Delta Batı'yı kuşattı, kısıtlamalar yolda. Delta varyantı dünyada 4. dalganın kapısını açtı. Birçok ülkede vaka ve ölümler tırmandı. Avrupa salgınla mücadele kapsamında alınan önlemleri ve kısıtlamaları sertleştirmeye başladı.

Yaygın ve yoğun aşılama programına rağmen Avrupa Delta'nın pençesinde, kapanma ise an meselesi.

BELÇİKA: Hükümet, 13 Ağustos'tan itibaren bir kişinin tam aşılı, hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş ya da negatif test sonucuna sahip olup olmadığına ilişkin bilgileri gösteren bilet dağıtmaya başlayacak. Belçikalılar, etkinliklere bu biletle katılabilecek.

YUNANİSTAN: Sağlıkçılara ve huzurevi çalışanlarına aşı zorunluluğu getirildi. Yasa vaka durumuna göre özel sektör ve eğitimcileri de kapsayacak. Tiyatro, spor salonu ve eğlence mekanları gibi kapalı yerlere, 16 Temmuz'dan itibaren sadece aşılı kişilerin girişine izin veriliyor. Restoran, kafe ve barlara aşısız kişiler alınmıyor. Aşılanmayan ya da uymayanlara 200 bin euroya kadar ceza var. Öte yandan Mikonos Adası'nda gece sokağa çıkmak yasaklandı.

600 BİN KİŞİYE TECRİT

İNGİLTERE: İstatistik Ofisi verilerine göre İngiltere'de her 75 kişiden birinin testi pozitif çıktı. Vakaların tamamına yakını Delta varyantı. Sağlık Bakanlığı, 600 binden fazla temaslı kişiye "kendini tecrit etmesi" uyarısı gönderdi.

1000 KAT KOPYALANIYOR

Çin'de Delta varyantına yakalanan 62 hastayla, 2020'de Kovid'e yakalanan 63 hastanın verileri karşılaştırıldı. Delta varyantındaki kopya sayısının 1000 kat daha fazla olduğu, ilk virüse göre 3 kat daha hızlı bulaştığı belirtildi.

ASYA'DA DA YENİ DALGA

Asya ülkelerinden Endonezya'da da vaka sayısı son 24 saatte 45 bin 416 artarak 3 milyon 127 bin 826'ya yükseldi. Hayatını kaybedenlerin sayısı 1415 artarak 82 bin 13'e çıktı. Malezya'da sağlık çalışanları artan iş yükü nedeniyle isyanda. Japonya'da ise 24 saatte 3 bin 574 vaka tespit edildi.

Avustralya'da Delta varyantına karşı mücadele sürerken Sydney ve Melbourne'de sokağa çıkma yasakları binlerce kişi tarafından protesto edildi.

'YEŞİL GEÇİŞ' AŞI RANDEVUSUNU ARTIRDI

İtalya'da temmuz başında binin altında seyreden vakalar, 22 Temmuz'da 5 binin üzerine yükseldi. Hükümet, "Yeşil Geçiş" belgesini 6 Ağustos'tan itibaren devreye alacak. "Yeşil Geçiş" belgesi olmayanlar, restoran ve kafe gibi yerlere, tiyatro, maç ve sinemalara giremeyecek. Bu şart üzerine aşı randevuları patladı.

ALMANYA'DA PİK

14 Temmuz'da 1548 olarak tespit edilen vaka sayısı 21 Temmuz'da 2 bin 203'e çıktı. Uzmanlar, vakaların daha da artacağını söyledi. Başbakan Angela Merkel, aşı ve tedbir çağrısı yaparak salgın toplantısını 1 ay öne çekti.

YASAKLAR BAŞLADI

İspanya'da günlük vaka sayısı 30 binin üstünde seyrediyor. Katalonya ve Valensiya bölgelerinde gece sokağa çıkma yasağı getirildi. Galiçya'da bar ve kafelere girişte aşı belgesi ya da negatif PCR şart koşuluyor.

3. DOZ BAŞLIYOR, SAĞLIKÇIYA AŞI ŞARTI

MACARİSTAN: Başbakan Viktor Orban, sağlık çalışanlarına Kovid aşısı olma zorunluluğu getirildiğini duyurarak, "Aşı olmayanlar, bu sektörde çalışamayacak" dedi. Ülkede 1 Ağustos itibarıyla üçüncü doz aşı randevusu alınabilecek.

FUTBOLCUNUN SÖZLEŞMESİNE AŞILANMA ŞARTI

Delta nedeniyle Kovid vakalarının tırmandığı İngiltere'de bazı oyuncuların aşıyı reddetmesi üzerine kulüpler, futbolcu sözleşmelerine 'kovid aşısı yaptırmak zorunludur' maddesini koymaya hazırlanıyor. Premier Lig ve kulüpleri bu maddeyi ekime kadar yürürlüğe koymak istiyor.




Etiketler : avrupa korona önlem aşı Delta Viktor Orban