Esed Rus uçağını vurdu

Dünya Haberleri

Soçi’de İdlib mutabakatına varılmasından saatler sonra, Lazkiye’de bir Rus uçağı düştü. Rusya sorumlu olarak İsrail’i gösterse de, daha sonra geri adım atarak bunun “Trajik bir kaza” olduğunu söyledi.

Başkan Erdoğan’la mevkidaşı Putin, dün Soçi’de İdlib’e olası bir operasyonun önlenmesi amacıyla bir araya geldi. Tarihi görüşmeden İdlib’de ‘silahtan arındırılmış bölge’ oluşturulması kararı çıktı. Bu karar bölgede barış, istikrar ve huzur istemeyen ABD ve müttefiki İsrail’i çileden çıkardı. Soçi’deki görüşmenin ardından, Suriye’nin kuzeyi Lazkiye’de Rus uçağı düştü. 

‘BU BİR PROVOKASYON’ 

Rusya Savunma Bakanlığı, 15 personelin bulunduğu uçağın Suriye'de Esed güçleri tarafından vurulduğunu açıklarken, bunun İsrail’in sorumsuzluğu yüzünden gerçekleştiğini öne sürdü. Uçağın, Suriye ordusunun S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğu belirtildi. İddiaya göre İsrailli pilotlar uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullandı. Bakanlık İsrailli pilotların, Rus uçağını adeta Suriye hava savunma sistemlerinin önüne attığını ifade etti. İsrail'in kendilerini operasyondan bir dakika önce uyardığını, ancak bu zamanın Rus askeri uçağını güvenli bir yere sevk etmeye yetmediğini belirten bakanlık yetkilileri, “15 personelimiz, İsrail'in sorumsuz davranışı yüzünden öldü. Bu kasti bir provokasyon” dedi. 

Putin: Cevabını vereceğiz 

Konuya ciddi yaklaşmaları gerektiğini söyleyen Putin olayın ardından Suriye'deki Rus güçlerinin güvenliğinin artırılacağını ifade etti. Putin “Bu adıma cevap vermeye gelince, cevabımızı vereceğiz. Cevabımız öncelikle Suriye'deki Rus güçlerimiz ve üslerimizin güvenliklerini artırmak şeklinde olacak. Bu adımlar herkesin hissedeceği türden olacak” dedi. Olayın ‘trajik tesadüfler zinciri’ sonucu meydana geldiğini belirten Putin, “Ne olduğunu hala inceliyoruz” diye konuştu. 

İsrail, Suriye rejimini suçladı 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman olay sonrası bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İsrail önce “Siyasi ve askeri liderlerimiz şimdilik Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili yorum yapmayacak” mesajını paylaştı. Bu kararından vazgeçen Tel Aviv yönetimi ‘Suriye uçaksavarlarının ateşi sonucu düşen Rus uçağındaki askerler için üzüntü duyuyoruz' açıklamasında bulundu. Tel Aviv ayrıca “İsrail bu olaydan tümüyle Esed rejimini sorumlu tutuyor. Aynı zamanda İran ve Hizbullah terör örgütünden hesap soruyor” dedi.




Etiketler :