İtalya'dan sert açıklama: Almanya ve Fransa bizimle dalga geçiyor

Dünya Haberleri

İtalya Başbakanı Conte, Almanya ve Fransa’nın, iki ülke arasında 22 Ocak’ta imzalanan “Aachen Anlaşması” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TM Dijital Haber Merkezi

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Almanya ve Fransa’nın, iki ülke arasında 22 Ocak’ta imzalanan ve Almanya’yı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) daimi üye yapmayı amaçlayan anlaşmayla, İtalya ve Avrupa Birliği ile dalga geçtiğini söyledi.

Reuters’ta yer alan habere göre, İtalya'da aşırı sağcı Lig ile sistem karşıtı Beş Yıldız Hareketi'nin (M5S) oluşturduğu hükûmetin başbakanı olan Conte, cuma günü Almanya-Fransa arasında imzalanan “Aachen Anlaşması” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Anlaşmanın Almanya’yı BMGK daimi üyesi yapmayı amaçlayan maddesine atıfta bulunarak, iki ülkenin sadece kendi çıkarını düşündüğünü belirten Conte, “Şüphesi müttefiklerimiz, başkalarının aldığı kararların altına imza atmamız için masaya sessizce oturacağımızı varsayamazlar.” şeklinde konuştu.

Aachen Anlaşması

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 22 Ocak’ta Almanya’nın Aachen kentinde düzenlenen törende, “Aachen Anlaşması” olarak nitelenen ve “Alman-Fransız İş Birliği ve Entegrasyon anlaşması” başlığını taşıyan metne imza atmıştı.

Amacının iki devlet arasındaki iş birliğini artırıp 21. yüzyılda karşılaşılan zorluklara hazırlanmak olduğu belirtilen Aachen Anlaşması’nda, Almanya’nın BMGK’ya daimi üye olarak alınmasının iki ülkenin ortak diplomatik önceliği olduğu belirtiliyor.




Etiketler :