Rusya'dan PYD'ye operasyon sinyali

Dünya Haberleri

Rusya ve Türkiye, İdlib’de kurulacak silahsızlandırılmış bölgenin sınırları üzerinde mutabakata vardı. Lavrov, Suriye’nin toprak bütünlüğüne en büyük tehdidin Fırat’ın doğusundan geldiğini söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Teröristlere gözdağı

Lavrov, Suriye’nin toprak bütünlüğüne en büyük tehdidin ABD’nin kontrolünde otonom yapı kurulmaya çalışılan Fırat’ın doğusundan geldiğini söyledi. Terör örgütü YPG/PYD’ye müdahale sinyali veren Rus bakan, bölgede Türkiye’yle işbirliğinin artarak süreceğini belirtti. Lavrov, Suriyeli muhaliflerin Soçi anlaşmasını fırsat bilerek Suriye’nin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturacağı görüşüne katılmadığını kaydetti. 

En büyük tehdit ABD

Türkiye ve Rusya’nın Suriye’deki terörizm tehdidini yok etmeyi hedeflediklerinin altını çizen Lavrov, Rus ve Türk askeri yetkililerin Suriye'nin İdlib kentinde kurulacak silahsızlandırılmış bölgenin sınırları üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı. Lavrov, Başkan Erdoğan’ın da Tahran’da yaptığı çağrıyı hatırlatarak, Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşı en büyük tehdidin, Fırat Nehri'nin doğusunu kontrol eden ABDolduğuna dikkat çekti. 

Süreç hızla ilerliyor

Rusya ve Türkiye'nin İdlib kararını ‘ara adım’ olarak nitelendiren Lavrov, silahsızlandırılmış bölgenin Suriye ordusuna ve Hmeymim üssüne saldırıları engelleyeceğini kaydetti. Lavrov, Soçi'de varılan anlaşmaların ifa sürecinin son derece aktif şekilde ilerlediğini de sözlerine ekledi.




Etiketler :