Şam yönetimi YPG denetimindeki bölgeleri geri istiyor

Dünya Haberleri

Halep'i tamamen ele geçiren Şam yönetimi bölgede YPG kontrolünde bulunan yerleri geri almak istiyor.

 

Suriye Hükümeti, YPG'nin Halep'te Kürtlerin yoğunlukta olduğu Şeyh Maksud Mahallesi’ni boşaltmasını istemişti.

 


Rûdaw'a konuşan Suriye Ordusu'ndan Tuğgeneral Heysem Hasun, krizin başında ülke genelinde terörle mücadele kapsamında devletin planı gereği kendi bölgelerini korumak için Haseke'de de yerel komiteler kurulduğunu belirtti.
 

 Tuğgeneral Heysem Hasun, şunları söyledi:

 

“2011 sonu ile 2012 yılının başlarında Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı güçlere gönderilen askeri yardımı kendim takip ettim. Şimdi, Salih Müslim yaptığımız iyiliği unutmak istiyor. YPG'ye yapılan askeri yardımlar için Başkan Esad ve Dışişleri Bakanı'nın açıkladıkları dışında, onlara bizzat silah ve mühimmat gönderdim.”

 

Bir süre sorunsuz geçen Suriye Hükümeti ile YPG arasındaki işbirliği, IŞİD'in Kobani'ye saldırmasıyla başlayan YPG - ABD ilişkilerden sonra kötüye gitti. Bu gelişme Suriye Hükümeti'nin tepkisini çekti. Suriyeli yetkililer birkaç kez endişelerini dile getirerek YPG yetkililerinin ABD ile ilişkilerini kesmesini istedi.

 

PYD'nin, devletin gölgesinde güçlenmeye çalıştığını söyleyen askeri yetkili, “Suriye Hükümeti, PYD'nin namertliğini bazı savaşlarda ABD'nin çıkarları doğrultusunda maşa olarak kullanıldıktan sonra fark etti” dedi.
 

Tuğgeneral Hasun, Şam'ın muhalefetle savaştan dolayı şimdilik sessiz kalarak tepki göstermeyeceğini belirterek şöyle devam etti: “Sonunda öyle ya da böyle PYD devletin kontrolü altına geri dönecek. Onlar daha önce Suriye yönetimi ile yapılan anlaşmayla o bölgelere yerleştirildi. Ancak devletin silahlı gruplarla olan savaşından dolayı Suriye'nin kuzeyinde oluşan boşluğu suistimal etti.”




Etiketler :