Sınıra dayandılar

Dünya Haberleri

Rusya ve Esed, İdlib’de sivillerin üzerine bomba yağdırmaya devam ediyor. Evlerini ve topraklarını kaybeden on binlerce Suriyeli sivil, Türkiye sınırına göç etmeye başladı. 

Bir haftadır Rusya ve onun desteğini alan Suriye rejimi tarafından İdlib’de sivillere yönelik düzenlenen hava saldırıları sürüyor. 

Saldırılar dursun

Başta ABD olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunun uyarılarını hiçe sayan Ruslar, Esed’e desteğini sürdürüyor. Kente yapılan hava saldırıları nedeniyle sivil halk, evlerini ve topraklarını terk ederek Türkiye sınırına yönelmeye başladı. İdlibli yetkili Ali Avvad, “Önceki geceden bu yana hava saldırısı yüzünden topraklarımız ve evlerimiz tahrip edildi. Sağlık merkezlerimiz kullanılamaz hale geldi. Saldırıyı durdurmak ve insanlara yardım etmek için uluslararası topluma çağrı yapamıyoruz” dedi. 

SİVİLLER İÇİN ENDİŞELİYİZ

İdlib’den ayrılmaya hazırlanan Ebu Muhammed ise “Hama’dan İdlib’e göçtük, ama şu anda şiddetli hava saldırısı sebebiyle buradan da göç etmek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Birleşmiş Milletler raporuna göre Rusya ve Esed güçlerinin hava saldırılarından kaçan 30 bin kişi Türkiye sınırına doğru hareket ettiği açıklandı. 

Türkiye'den insani yardım 

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, 2 milyon sivilin durumundan ve güvenliğinden endişe duyduklarını söyledi. Yerlerinden edilen sivillerin İdlib'in kuzeyine ve Turkiye sınırına yakın yerlere gittiği belirtilirken, tüm zorluklara rağmen Türkiye’nin bölgeye insani yardımlarını sürdürdüğü kaydedildi.

Müttefiklerimizle hemfikiriz

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Washington'daki bir sivil toplum kuruluşunda yaptığı konuşmada, Esed’in kimyasal silah kullanması halinde ABD, Fransa ve İngiltere'nin ‘çok güçlü bir yanıt verme’ konusunda anlaştığını söyledi. Bolton “Eğer üçüncü kez kimyasal silah saldırısı olursa, bunun yanıtı çok sert olacak. İkinci saldırının ardından bizimle hareket eden İngiltere ve Fransa’yla bu konuda istişarelerde bulunduk. Onlar da üçüncü kez kimyasal silah kullanımı olursa sert bir yanıt verilmesi konusunda bizimle hemfikir” dedi.




Etiketler :