Enerji ithalatı üretimle azalacak

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin son 10 yıldaki enerji ithalatının 400 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bunu düşürmek için yerli ve yenilenebilir teknolojilere odaklandık” dedi. 

5. Türkiye İnovasyon Haftası'nın ikinci gününde İstanbul'da konuşan Albayrak, enerji ithalatının azaltılması için, bakanlığın geliştirdiği formülü açıkladı. Bakan Albayrak, Türkiye'nin son 14 yıllık ekonomi başarısının enerjideki büyümeyle desteklendiğini ve enerjide gayrisafi yurt içi hasılayla birlikte, kurulu gücün 30 bin megavattan 80 bin megavatlara yükseldiğini aktardı.

KUR RİSKİNİ YOK EDELİM 

Albayrak, şöyle devam etti: “Son 10 yılda enerji ithalatına harcanan para yaklaşık 400 milyar dolar, yani yılda 40 milyar dolar biz enerji ihtiyacımızı karşılamak için yurt dışına para veriyoruz. Yerli ve yenilenebilir kaynakların teknolojik fikirlerle desteklendiği bir eko sisteme doğru yürüyoruz. Güneş enerjisinde dünyanın dört bir tarafındaki yatırımları ele alarak yeni bir ihale konsepti oluşturduk. 'Kur riskini, bankacılık açısından oluşabilecek riskleri elimine edelim, ihtiyaç olan vadeyi de ortaya koyalım.”

YERLİ ÜRETİM YERLİ MONTAJ 

Kur riskini ortadan kaldırmanın iki şartı olduğunu aktaran Albayrak,” Bunlardan birisi üretimin yerlilik oranının yüzde 65'ten başlaması, ikincisi de yüzde 80 yerli mühendis olması. Burada, parçaların Türkiye'ye getirilip burada monte edilmesi aldatmacasına kapılmadan, tamamının Türkiye'de üretildiği bir konsept baz olacak.  Aynı zamanda, nükleer enerji dünyada bir üst lige çıkmanın kriterlerinden birisi. Bu yatırımları Türkiye'ye lokalizasyon stratejisi içinde farklı parçalarının da farklı teknolojilerin de ülkemizde üretilebileceği bir konseptle yoğun bir mesai ortaya koyuyoruz” diye konuştu.

Milletin menfaati önemli

Albayrak,”Türkiye'de altını kaldırdığınız birçok halının altından neler çıkıyor bir bilseniz. Ülkemizin menfaatini her şeyin üstünde tutup sonu ihanete giden sürece düşmeden, her türlü kutsalın üzerinde ülkemizi, vatanımızı en üst çerçeveye koyarak, bu topraklara minnet ve bağlılık duyarak sadece alın teri değil, akıl terini de katarak, bu süreci götürmemiz lazım”dedi. 

SAKIN KULAK ASMAYIN 

Albayrak, şimdiki neslin Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarabilme noktasında kritik olduğuna ve bu ruhu taşıdığına işaret ederek, şunları söyledi: “Kim ne derse desin, sizi küçük görmeye, özgüveninizi zedelemeye, sizi demoralize etmeye çalışırsa çalışsın, sakın kulak asmayın. Rabbinizi bildiğiniz sürece kimse size bir şey yapamaz.”
  

 




Etiketler :