'Kur zammı yapanlar şimdi de indirim yapsın’

Ekonomi Haberleri

Dolarda düşüş sürerken tüketici temsilcileri, döviz kuru yükseldiğinde zam yapan firmaların indirim yapmakta ayak direttiğini belirtiyor. 

Geçtiğimiz ay 7 liranın üstüne çıkan dolar kuru sebebiyle gıdadan, otomotive, teknolojiden sağlığa kadar birçok sektörde fiyatlar arttı. Dolar kuru geriledi, fakat fiyatlar değişmedi. 

FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ

Tüketici temsilcileri söz konusu süreçte ürünlerine vakit kaybetmeden zam yapan şirketlerin, dövizin gerilemeye başlaması sonrasında aynı hızla indirime gitmediğine dikkati çekerken, işletmelerin hızla indirim yapması gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Döviz kurunun yükselişine göre zam yapanlar, yine döviz kurunun düşüşüne göre indirime gitmeli ve bu iş ranta çevrilmemeli” ifadesini kullandı. 

MENFAATE DÖNÜŞMESİN 

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Enflasyonla Topyekun Mücadele programı kapsamındaki indirim kampanyasını kâr kampanyasına çevirenlerin olduğunu söyleyen Palandöken, şunları kaydetti: “Zaten bu mücadele kampanyası başlamadan önce tüm ürünlere yüzde 50'nin üzerinde zam yapılmıştı. Şimdi yalnızca belli başlı ürünlerde yüzde 10 indirim yapmak yeterli değil. Kimse enflasyonla mücadele üzerinden menfaat sağlamamalı.” 

Dolar çökecek 

AG. Bisset Associates LLC'nin tecrübeli CEO'su Ulf Lindahl, doların euro karşısında 2024 yılına kadar yaklaşık yüzde 40 düşebileceğini tahmin ediyor. Lindahl, ağustos ayındaki bir mülakatında “Dolarda önemli ölçüde düşüş görebiliriz. Finans piyasaları için çok büyük sonuçları olur” dedi. Döviz tahmincisi, böyle bir durumun hisse senetlerinde düşüş ve emtia fiyatlarında yükselişi tetikleyeceğini söyledi. Euro bugün dolar karşısında 1,1517 seviyesinden işlem görüyor. 

 




Etiketler :