Pamukta hedef ithalatı bitirmek

Ekonomi Haberleri

Bu yıl pamukta 1 milyon ton üretim beklentisi olan sektör temsilcilerinin yeni hedefi, bu alandaki ithalatı bitirerek, dövizi Türkiye’de tutmak.

Ege, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu'da “beyaz altın” olarak tanımlanan, tekstilin yanı sıra gıda ve kozmetik sektörleri için önemli bir hammadde girdisi niteliğindeki pamukta eski günlere dönülüyor. Son yıllarda sağlanan devlet destekleri ve verimliliği artırmak üzere yürütülen bilimsel çalışmaların da katkısıyla pamuk ekili alan, 2016-2017 sezonunda 416 bin hektardan geçen sezon 502 bin hektara yükseldi. 

EKİLİ ALAN ARTTI 

Pamuk üretim miktarı da 2016'da 756 bin ton iken rakam 2017'de 882 bin tona çıktı. Bu yıl Ulusal Pamuk Konseyi rakamlarına göre 530 bin hektara ulaşması beklenen araziden elde edilecek üretimin bir milyon tonu yakalaması bekleniyor. 

DEVLET KATKISI BÜYÜK 

Devlet desteklerinin büyük olduğunu ve sektörün koyduğu hedeflere ulaşacağını aktaran Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Bertan Balçık, “Pamuğa sağlanan desteklerin devam etmesi halinde bu üründe kendi kendine yeten bir ülke olabiliriz. Üreticiler olarak öncelikli görevimiz ithalatın azalmasını sağlamak” dedi.




Etiketler :