Ata'dan utanın

Gündem Haberleri

Mustafa Kemal Atatürk 84 yıl önce Suriyelilere Türkiye'nin kapılarını açtı. Kılıçdaroğlu ise ‘hepsini göndereceğiz' vaadinde bulundu.

Mustafa Kemal Atatürk 1937 yılında, ülkelerinde yaşanan karışıklık nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan, çoğu Kamışlı, Amude ve Deyrzor'dan gelen Suriyelilere kapıları açtı. Türkiye'de kalmak isteyenler üretici/yetiştirici olarak köylere yerleştirildi. Atatürk'ün izinde olduğunu iddia eden CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, yayınladığı videoyla Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde geri göndereceğini söyledi. Atatürk'ün, mültecilere yönelik insani tutumu 16 Aralık 1937 tarihli Akşam Gazetesi'nde yer aldı. "Suriye Mültecileri Yerleştiriliyor" başlıklı haberde şu bilgiler yer aldı: "Suriye'de Kamışlı, Amude ve Derzor'da ağustos ayı içinde çıkmış olan karışıklıklar dolayısıyla buraya iltica etmiş ve Sıhhat Bakanlığınca kendilerine yemek ve yatak verilmiş bulunan Suriyeli mülteciler, civar köylere yerleştirilmişlerdir. Topraklarımızda kalmak isteyenler müstahsil (üretici/yetiştirici) vaziyete getirilmişlerdir."

CHP'NİN VAADİ KOVMAK

Atatürk'ün kurduğu partinin bugünkü yöneticisi Kemal Kılıçdaroğlu ise savaştan kaçan Suriyelileri geri gönderme sözü veriyor. Video yayınlayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "İktidarımızda Suriyeli misafirlerimizle helalleşip memleketlerine uğurlayacağız. Geçinemeyen, işsiz kalan insanlar Suriyelilerden şikayet ediyorlar. Önümüzdeki süreçte çok daha ciddi açmazlarla toplum olarak karşılaşabiliriz."

IRKÇILIK YAPMIYORMUŞ

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: Irkçılık yapmıyorum, Suriyeliler bizim akrabalarımız ama onlar doğdukları topraklarda mutlu olurlar. Dolayısıyla Suriyeli kardeşlerimizi huzur içinde kendi ülkelerine göndereceğiz. İktidar olduğumuzda Suriye sorununu, Suriyelilerin sorununu da 2 yıl içinde çözeceğim, 2 yıl. Kararlıyım ve biz bunu yapacağız."




Etiketler : Mustafa Kemal Atatürk Kılıçdaroğlu Irkçılık Atatürk Amude ve Deyrzor