Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ateşkes açıklaması

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Terör örgütleri kapsam dışındadır, terörlü mücadelemiz devam edecektir" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasın'dan öen çıkanlar;

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Kosovalı kardeşlerimizin her zaman yanında olduk. Balkanlar'da FETÖ'nün en yoğun olduğu yer ne yazık ki Kosova. FETÖ PKK YPG DHKP-C ve DEAŞ gibi katil sürülerinin bizim nazarımızda hiç bir farkı yoktur. Bunlarla mücadeleyi kararlılıkla yurt içi ve yurt dışında sürdürüyoruz sürdüreceğiz.
Dökülen masum kanların hesabını mutlaka soracağız. Dünyanın neresinde kaçarlarsa kaçsınlar elebaşlarının militanlarının peşlerini asla bırakmayacağız. Hain her yerde haindir, teröris her yerde teröristtir.

 

FETÖ faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için büyük bir tehdittir. 15 Temmuz bunu açık ve net olarak ortaya koymuştur. Afrika'dan Asya'ya kadar bir çok bölgede çalışmalar yürütülüyor. FETÖ'nün gerçek niyetinin farkına varanlar da evlatlarını bu yapının elinden almaya başladılar. Bu konuda Kosovalı kardeşlerimizin gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum.

 

Şu andaki mevcut müfredattan çok daha kaliteli bir eğitim anlayışını Maarif Vakfı'mız aracılığı ile el ele yapabileceklerdir.Kosova'nın Avrupa Atlantik kurumları ile atılan adımlarından memnuniyet duyuyoruz. Kosova'nın kalkınması için elimizden gelen çabayı gösterdik, işadamlarımızın yatırımı için teşvik ettik ediyoruz.Toplam yatırımızlarımızın toplamı 350 milyon dolara ulaşmıştır.


Firmalarımız şu an itibari ile 10 bin Kosovalıyı istihdam ediyor. İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk 10 ayında 221 milyon dolar oldu. Bu rakamı çok daha yukarı taşımaya kararlıyız. Kosova'daki onay sürecinin de bir an evvel tamamlanması konusunu mevkidaşım ile konuştuk. Bu anlaşmaya ikili görüşmelerimizle de değinmiş olduk. Kosova'daki Türk toplumu ve Türkiye'deki Kosovalı kardeşlerimiz de iki ülke arasında köprü değeri taşıyor.Dolayısıyla çift dikiş bir dayanışma söz konusu. Bunu daha da güçlendirerek devam ettirmemiz lazım.


Konuk Cumhurbaşkanı Taçi;

Bugün Türkiye'de bulunmaktan çok mutluyum. Türkiye ile Türk halkı ile sizlerle ve Türkiye lideri ile 15 Temmuz kara geceden sonra dayanışma gösterdi. Yapılan saldırı sadece size değil aynı zamanda seçilmiş insanlara ve halkın iradesine karşı yapılmıştır.O geceden sonra Kosova Cumhuriyeti olarak açık olarak açıklamalarda bulunduk, tanklar ve şiddet hiç bir zaman halkın iradesinin yerine geçemez. Şunu istedik halkın vatandaşların oyu ile seçilen liderlere ve halk iradesine saygı duyulmasını talep ettik.


Dağda kim varsa o Kosova için de teröristtir. İsmi ne olursa olsun, terörist teröristtir.  İster Ankara'da İstanbul'da Washington'da Kosova'da olsun terörist teröristtir.
Terörün dini imanı, milliyeti olmaz. Onlar uluslararası tarafından finanse edilen örgütlerdir.Önümüzde duran önceliklere iyi bilmemiz gerekmektedir. Türkiye Kosova'da 3. büyük yatırımcı konumundadır

 

Ssyın Cumhurbaşkanı Erdoğan Kosova hem içerde hem dışarda devlet olarak perçinleştirdi. Bunda zatınızın katkısı büyüktür. Bundan dolayı size minnettarız
Önümüzde Avrupa Konseyi ve UNESCO üyeliği için desteklerinizden d olayı teşekkür ederiz.İstikrar ve ortaklık anlaşması noktasında da çalışıyoruz.

 


Her zaman şunu ifade ediyoruz bütün kriterlerin demokratik kriterlerde Kosova üzerine düşen ödevleri yapmıştır. Yapılacak çok işimiz var, güvenmek istiyorum ki Kosova'yı tanımaları gerekecektir. Kosova yeni örgütlere de sırayla üye olacaktır. Biz bütün alanlarda işbirliğimizi devam ettireceğiz. Bu arada Türk toplumunu ve Türkiye'deki Kosova diasporasını tebrik ediyorum.

 

SORULAR

-KOSOVA'YA NE VAADEDİYORSUNUZ? NEDEN ISRAR EDİYORSUNUZ FETÖ'NÜN OKULLARININ KAPATILMASI İÇİN?

Onlar naif ve cahildirler. Bizim ilişkiler öyleydi ve öyledir. Mükemmel düzeydedir ilişkilerimiz. Bu ziyaret daha önce planlanmıştı. Memnunum bugün burada olmaktan. Yılbaşından iki gün önce ve benim son ziyaretim. 2016'yı böyle taçlandırıyoruz. Benim için 2016 yılının en önemli ziyaretidir.

ERDOĞAN DÜNYANIN BİRİNCİ LİDERİDİR

Bu mükemmel ilişkiler zarar göremez. Bir kaç kez vurguladım. Benim değerli dostum Erdoğan dünyada birinci lider. Beni telefonla arayarak beni tebrik etti Kosova daha bağımsızlığını ilan etmeden yaptı bunu. Kendisine minnettarım.

Ben eminim ki ben Türkiye'ye gelmemiş olsaydım çoğu kişi Türkiye'ye neden gitmiyor bizim cumhurbaşkanımız diyecekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan;

Arnavutluk Cumhurbaşkanı'nın ziyaretindeki o anlattığım olay kapılarımızın karşı karşıya olduğu bir Arnavut komşumuz ile alakalı idi. Allah rahmet eylesin, Suat ablanın Suat teyzenin çocukları annemde biz ise onun evinde ve onların elinde büyüdük. Böyle modern şehir falan da yoktu. Her taraf toprak çamurdu. Alır bizi yıkarlardı böyle bir süreçten geldik. Şu anda böyle bir anlayış eskiye göre var mı derseniz var diyemem.Buralarda geçmişteki o komşuluk hukuku daha farklıydı ve güzeldi.

 

Okullar, terörist yetiştirmez. Okullar ülkesine ihanet eden gençler yetiştirmez. Eğer bir okuldan ülkesine ihanet eden gençler yetişiyorsa o okul kendi asli görevini yerine getirmiyor demektir. 248 şehit verdik, peki bu şehitlerimizi verilmesine neden olanlar kim? Artık yargı tek tek hepsini belirlemiş vaziyette. Başta şahsım olmak üzere bu ülkenin ileri gelenlerini başbakan dı şu gördüğünüz Külliye, TBMM'yi bombalayan zihniyet FETÖ'cü bir zihniyet.

KOSOVA BUNUN BEDELİNİ ÖDEYEMEZ

Kosova'nın milli vatansever gençleri yetişsin. İnanın aksama olmaz ama hain de çıkmaz. Bunlar hain! Burada biz bedel ödedik, Kosova'nın bedel ödemesini istemeyiz. Kosova'nın buna dayanma gücü yok kaldıramaz. Türkiye'nin gücü vardı dayandı, kaldırdı. Kosova kaldıramaz

 

Bu zihniyete bugün Türkiye'de Kosova'ya da yarın o okullardan çıkanlar yapar. Orada Kosova'nın ileri gelenlerinin çocukları orada okumuyor mu? Siz hesabı şu an itibari ile yapıyorsunuz. Sevgili kardeşim hesabını 10-20 yıl sonrası için yap. Türkiye'de 40 yıl önce yapmaya başladılar. Şimdi biz de bu mücadeleyi veriyoruz. Biz yandık, Kosova yanmasın diyoruz.

 

-ATEŞKES UZUN VADELİ OLUR MU?


Şimdi, Türkiye bildiğgniz gibi Halep'te ağırlaşan insani kriz üzerine Aralık başından beri bu çatışmaların durması noktasında elimizden gelen her türlü desteği verdik veriyoruz. Bunun için de yoğun mesai sarfettik. Ülkemizin diplomatik gayretleri neticesinde Doğu Halep'teki sivillerin nakledilmesini sağladık.

 

Gerekirse dedik biz bunları kendi ülkemize de kabul ederiz kendi ülkemize de kamplar oluştururuz dedik. Bir süredir Suriyeli muhalifler ve Rusya temsilcileri ülkemizin gayreti ile görüşmeler yürüttüler. Bunlar an be an sürekli d evam etti ben de bilgiler edindim.

 

Rejim ile muhalefet arasında bir mutabakata varıldı. Buna göre inşallah bu gece yarısından itibaren Suriye genelinde ateşkes ilan ediliyor. Konuyla ilgili olarak Putin açıklamayı yaptı. Biz kendisiyle telefon görüşmemizi yaptık. Dışişleri Bakanlığı aynı şekilde açıklamayı yaptı. Silahlı saldırıları dahil durdurmayı kontrol altındaki noktaları genişletmemeyi taahhüt ettiler. Terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu ateşkesin dışındadır.  Türkiye vatandaşlarının can güvenliğini tamamen garanti altına alana kadar DEAŞ başta olmak üzere mücadelesine aynı kararlılıkla  devam edecektir.

 

Astana'da muhalif gruplar bir araya gelecek. Ateşkese tüm tarafların riayet etmesi gereklidir elzemdir. Bir kaç saat önce Putin ile yaptığımız telefon görüşmesinde de bütün hususları samimiyetle ele aldık. Sayın Putin ile ateşkes sürecine  destek veren tüm kesimlere teşekkür ediyorum. Biz bölgemizin barışı istikrarı için elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Ateşkesin tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını rabbimden niyaz ediyorum teşekkür ediyorum




Etiketler :