Dolar saldırısı Trump'ı vurdu

Gündem Haberleri

ABD'nin Türkiye'yi hedef alan kur saldırısı ters tepti. Trump'a sert eleştiriler yönelten medya, “Ekonomik savaş bizi batırdı. Türkiye misilleme yaparak ağır tokat attı” diye yazdı.  

Türkiye'yi dolar saldırısıyla diz çöktürmeye kalkışan ABD yönetiminin planı ters tepti. Kur spekülasyonuna karşı BDDK, Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın attığı adımlarla, Türk lirası dolar karşısında değer kazanmaya başladı. Amerika'nın hamleleri başarıyla savuşturuldu, rüzgar tersine döndü. Türkiye'nin otomobilden kozmetiğe, yüzlerce ABD menşeili ürüne vergi  milissilemesi yapması ABD piyasalarında panik havası yarattı. ABD borsaları Türkiye'nin açıkladığı yaptırım kararları sonrası son dönemin en büyük düşüşünü yaşadı. Dow Jones ve S&P 500 son 2 ayın en kötü performansını ortaya koydu. S&P 500 endeksi son 6 seansta üst üste düşmeye devam etti. Dow Jones 300 puan, yani yüzde1 değer kaybetti. CNN kanalı “Türkiye ile ticari savaş ABD borsalarını batırdı. 

TAM TERSİ ETKİ YAPTI

Türkiye ABD mallarına yeni tarife ile ağır tokat attı” yorumunu yaptı. ABD Başkanı Trump’ın, Türkiye dahil birçok ülkeye açtığı ticari savaşın Amerikan piyasasına olumsuz etkisi uluslararası basında da geniş yankı buldu. Reuters, dolardaki güven kaybını “Trump’ın son ticaret kararları tam tersi etki gösteriyor” başlığıyla duyurdu. Trump'ın Türkiye'yi hedef alan adımlarının asıl zararı, ABD ekonomisine verdiğini Amerikalı işadamları da dile getiriyor. ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Myron Brilliant, “Türkiye'den ithal edilen mallar üzerindeki gümrük tarifelerini artırmak ABD için ciddi riskler teşkil ediyor” ifadesini kullandı. ABD'nin diğer ülkelerle girdiği ticaret savaşında müttefiklerini yabancılaştırdığına işaret eden Brilliant, ticaret savaşının Amerikan ekonomisine zarar verdiğini, ABD'nin küresel liderliğini sarstığını ve Amerikalı işçi, çiftçi ve işletmeleri zarara soktuğunu vurguladı.  

İNGİLTERE'DE TL YOK SATIYOR!  

Başkan Erdoğan’ın, ABD’nin dolar üzerinden başlattığı ekonomik saldırısına karşılık yaptığı ‘dövizleri bozdurun’ çağrısı Türkiye’den sonra dünya genelinde de yankı buldu.  İngiltere’de yaşayan Müslümanlar, Türkiye’ye destek olmak için sosyal medyadan  örgütlendi. Çağrıların etkili olmasıyla döviz büroları önünde uzun kuyruklar oluştu. Bir süre sonra şirketler ellerinde Türk lirası kalmadığını duyurdu. İngiltere’nin önde gelen döviz firması İCE, yaptığı açıklamayla geçtiğimiz aya göre Türk lirasına olan talebin yüzde 24 bin arttığını açıkladı. 

YABANCI YATIRIMCININ TÜRKİYE'YE GÜVENİ TAM 

YASED Başkanı Erdem, “Uluslararası şirketlerin ülkemize inancı ve güveni tam.  Yatırım yapmaya devam edecekler” dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye ekonomisinin içinden geçtiği bu süreçte yaşanan finansal zorlukların milletçe dayanışma içinde aşılacağına inançlarının tam olduğunu belirttti. 

DAHA FAZLA YATIRIM

Erdem, “Türkiye’ye yatırım yapmış uluslararası şirketlerin birçoğu 100 yıldan uzun süredir ülkemizde faaliyet göstermekte ve ülkemizin üretim, ihracat, işgücü ve teknolojik alanlarda büyümesine çok büyük katkı sağlamaktadırlar. Daha fazla istihdam, daha fazla üretim ve ihracat için çalışarak ülkemizin bu zor günlerden çıkmasına destek vermeye devam edeceklerdir” ifadelerini kullandı. 

 




Etiketler :