"Böyle bir ortamı Dünya Göçebe Oyunları dışında bulamazsınız"

Gündem Haberleri

4. Dünya Göçebe Oyunları, Bursa'nın İznik ilçesinde 29 Eylül-2 Ekim'de gerçekleştirilecek. 102 ülkeden sporcu katılacak. Dev organizasyon öncesi 24 TV'ye konuk olan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, göçebe oyunlarında bizleri nelerin beklediğini anlattı. Erdoğan, 'Dünyanın bu kadar kültürünün ve bu kadar renginin bir arada tecrübe edilebileceği başka bir ortam, Dünya Göçebe Oyunları dışında bulamazsınız.' dedi.

29 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında İznik'te gerçekleştirilecek 4. Dünya Göçebe Oyunları öncesi Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, 24 TV'de İbrahim Güneş'in sorularını yanıtladı.

29 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında İznik'te gerçekleştirilecek 4. Dünya Göçebe Oyunları öncesi Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, 24 TV'de İbrahim Güneş'in sorularını yanıtladı.

Şimdi inşallah 4.'sü İznik'te gerçekleşecek. Bizim amacımız bütün dünya sporlarının ihyasıdır yaygınlaşmasıdır. Sporda irtibatı olmayan dünyanın neredeyse yarıya yakını var.

OYUNLARDA FAVORİNİZ VAR MI

Bizim tabii ki Bişkek'te kurulan genel merkezimizi İstanbul'a taşıdık. Bizim kendi ülkemiz ve gönül coğrafyamızda sporlarımız 3 başlıkta topladık. Atıcılık, binicilik ve güreş sporları.

KENDİNİZ YAPIYOR MUSUNUZ?

Atlı kızağımız var mesela. Kışın Kars'ta izleyebilirsiniz. Atıcılık sporlarımızda okçuluk var hedef sporlarımız. Geleneğimizde Tozkoparan İskender 846 metreye ok atmıştır. Bugün yaptığımız müsabakalarda henüz 600 metreye ulaşabilmiş değiliz. Keşfettiğimiz yeni bulduğumuz sporlar dediğimiz bizmi coğrafyamızda hiç duymadığmız sporlar

Bizim şimdi Kırgızistan'da bahsettiğimiz coğfafyada Kök Börü sporumuz var. Orada da bir oğlak taşınarak bir kaleye ulaştırılmaya çalışılıyor. Çok keyifli sporlarımız var. Coğrafya üzerinden baktığınızda da biz Pato ile Kök Börü'yü maç ettirdik.

Bizim açımızdan tabii ki biz dijital medyayı bir hedef olarak görmüyoruz. Dijital mecrayı kültürümüzü tanıtmak için bir araç olarak görüyoruz. Mangala'yı dijitalde tasarladık onu önümüzdeki günlerde tanıtacağız.

Arzumuz gerçek etkileşimi artırmak. İnsanların bir araya gelerek bunları beraber yaşatmasını mahallesinde meydanında yaşatmasını daha önemli buluyoruz. Hele bugün ailelerin çocukları evden çıkarmanın ne kadar zorlaştığını düşünürsek daha çok dijitale angaje etmek yerine kültüre uygun hale getirmeyi hedefliyoruz ve bunların gençlerimize çocuklarımıza ulaşmasını istiyoruz.

BATI HAYRANLIĞI

Bizim Etnospor Kültür Festivallerimizde ilk yaptığımızda karışık yorumlar oldu. Ekip arkadaşlarımızın bile ne yaptığımızı anlaması vakit aldı. Arjantin'den Moğolistan'dan Meksika'dan bahsediyoruz. Biz Arjantin'in de Japonya'nın da kendi sporlarını yaşatması için çalışıyoruz.

Allah hepimizi aynı kültürden yaratabilirdi. O zaman siz benim ben sizin ilginizi çekmezdim. Aynı yemeği yiyorsun aynı dihli konuşuyorsun.

Her topluluk kendi kültürünü geleneksel sporlar bağlamında görsellik düzeyini belli bir yere getirebilirse belli emniyet çerçevesinde bulundurursa hem kendi kimliğiyle özgüven sahibi olur, başka kimliklerle de iletişim kurmaya başlar. Ben kültür olarak kendimi başka kültürden yüce ve yüksek hissedersem aramızda barış temelli bir iletişimin olması daha düşük.

Mavi kırmızıdan güzeldir diyebilir misiniz? Her rengin kendine has güzelliği vardır. Dünyanın bütün renkleri kültürleri yerinde ağırdır kıymetlidir. Bunların birbirleriyle de sağlıklı iletişim kurmasına da katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Ben inanıyorum ki dünyada geleneksel sporların gelişmesinde Türk dünyası öncülüğünü sürdürecektir.

Her geçen sene tabii ki salgın bizi biraz durdurdu. Bu işin görselliği ön planda. Salgında bir çok etkinliği yapamamış olmamız tanıtımda bize sekte getirdi. İnsanlar devamlı bir yeninin arayışına girme durumunda. Böyle olunca sporda da bunu yaşıyoruz. Olimpiyatlara kaykayın girmesinden bahsediyoruz. Onun için burada çok renkli bir ortam var. İzlemeye gelenler zaten görecekler. Dünyanın bu kadar renginin bir arada olacağı bir ortam gerçekten bulamazsınız. 100'e yakın ülkeden bahsediyoruz. Onun için bu Etnospor hareketinni kültürel zenginliğin korunmasında insanların keyifle bir araya gelmesinde büyük katkı sunuyor.

Maskotun ilerleyen dönemlerde çocuklar arasında yankı bulup popülerleşeceğini umuyoruz.

ÜCRETLİ Mİ?

Dünya Göçebe Oyunları'nın İznki'te yapılması boş değil. İznik'in coğrafi güzelliğini söylemeden geçemem. Isık gölü bizim tarihimizde önemli yeri olan o bölgede olan Türk topluluklarının ululuk atfettikleri bir bölge.

Büyük güzel bir göl etrafında zeytin ağaçları olan bozulmamış tabiata sahip bir yer. İznik'in tarihi yapısı da çok önemli. Bizans döneminde Hristiyanlar için önemli bir yer, sadece Müslümanlar için değil.

Halkımızın beğenisine sunulma noktasında çok iyi bir noktada. Hem tarihi özellikleriyle hem coğrafi güzellikleriyle ziyaret edilmeyi hak eden bir şehrimiz.

Sabah gelin İznik'in güzelliğini görün sonra sporlara katılın. Gölün kenarındaki atıl olan hiçbir faydası olmayan güzellik olarak da bir alandı şimdi halkımızın istifadesine sunulmuştur.

Hava durumu da müsait görünüyor. Sahne gösterileri olacak. Perşembe günü çok güzel bir açılış yapacağız. Cumhurbaşkanımızın ve devlet büyüklerinin katılımıyla olacak.

İlk defa on binlerce insan belki ilk kez at binecek. Azerbaycan'dan Karabağ gösteri atları iki kez geldi büyük ilgi gördü. Oraya özel bir gösteri hazırladılar şimdi onu izleme fırsatımız olacak.

Kimliklerin yaşatılması için ailelerimizi 7'den 70'e İznik'imizin güzelliğini görmek ve etkinliğmizi izlemek için bekliyoruz




Etiketler : Başkanı Bilal Erdoğan 29 Eylül - 2 Ekim İznik İbrahim Güneş