28 Şubat'ın Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı öldü

Gündem Haberleri

28 Şubat postmodern darbesinin kritik isimlerinden 22'nci Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı öldü! Tankların caddelerde yürütüldüğü ve silahlı darbe tehditleriyle seçilmiş siyasi iktidarın istifaya zorlandığı kritik günlerde Genelkurmay Başkanı olan Karadayı son olarak 28 Şubat davası kapsamında müebbet hapis cezası almıştı. Kanser tedavisi gören Karadayı, dün fenalaşınca hastaneye kaldırılmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22'nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti. İsmail Hakkı Karadayı'nın bayramın birinci günü yüksek ateş ve enfeksiyon nedeniyle Florence Nightingale Hastanesine kaldırıldığı burada tedavisi sürerken hayatını kaybettiği bildirildi.

28 ŞUBAT'IN KİLİT İSMİ

1932 Çankırı doğumlu olan İsmail Hakkı Karadayı 30 ağustos 1994 tarihinden geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı görevine atanmış. 28 Şubat'ta postmodern darbe olarak adlandırılan sürecin kilit isimlerinin başında geliyordu.

Karadayı 1994'te Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildi. 28 Şubat post-modern darbesi olduktan sonra Karadayı'nın dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le işbirliği yaparak, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in planladığı iddia edilen askeri darbeyi engellediği iddia edilmişti.

MÜEBBET HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Türk tarihine postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat darbesinin failleri 2013 yılında yargı karşısına çıkarılmıştı. 5 yıl süren yargılama sonucunda dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile kuvvet komutanlarının da bulunduğu sanıklar müebbet hapisle cezalandırıldı.

İSMAİL HAKKI KARADAYI VE 28 ŞUBAT'IN YARGILANMASINDA YOL BÖYLE AÇILDI

RefahYol Hükümetinin 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) alınan kararlar ve uygulamalar sonrasında istifasıyla sonuçlanan süreç, yıllar sonra açılan yargı yolu ile mahkemeye taşındı. 28 Şubat sürecinin yaşandığı dönemde demokrasiye yapılan bu müdahaleden hesap sorulmasının önünde engel teşkil eden bazı yasalar, ilerleyen yıllarda Anayasa'daki değişikliklerle aşıldı. Böylece, 28 Şubat darbecilerinin yargılanmalarının önü açıldı.

İLK OPERASYON 2012'DE YAPILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında ilk operasyon, 12 Nisan 2012'de düzenlendi.

KARADAYI DAHİL 21 İSME MÜEBBET HAPİS CEZASI

28 Şubat davasının görüldüğü Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Nisan 2018'de hükmünü açıkladı.




Etiketler : 28 şubat ismail hakkı karadayı ismail hakkı karadayı öldü mü 28 şubat genelkurmay başkanı son dakika haber haberler karadayı TSK 28 şubat davası 28 şubat darbesi