Bakan Selçuk'tan LGS açıklaması! Koronavirüse yakalanan öğrenci sınava girebilecek mi?

Gündem Haberleri

Milli eğitim Bakanı Ziya Selçuk merak edilenleri 24 TV'ye yanıtladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamasında, EBA'dan uzaktan eğitimin gelecek yıl boyunca devam edeceğini açıkladı.

Bakan Ziya Selçuk'un açıklamalarından önemli satır başları;

Bizim bütün bu süreci yönetirken öncelikle meselenin sağlık olduğunu ve almamız gereken tedbirlerin neler olması gerektiğini vb. hususları sürekli olarak bilim kuruluyla ve Sağlık Bakanlığı’yla istişare ederek değerlendirmemiz söz konusu. O yüzden bizim çocuklarımızın sağlığı açısından Bilim Kurulu bize “7 Haziran erken olur, bunu 2 hafta erteleyelim” dediğinde derhal gereken tedbirler alındı ve LGS’yi 2 hafta erteledik.

Bu çerçevede de bizim meslek liselerimiz dezenfektan ve diğer birçok üretimi yapıyor. Ve yaptığımız üretimleri de Türkiye’deki bütün okullara ulaştırdık. Ve okulların temizliği ara ara yapılıyor ve sınav öncesinde de yapılacak. Her bir çocuğumuz elbette evlerinden maskelerle gelecekler, anne ya da babalarıyla birlikte gelecek. Biz istiyoruz ki, çok kalabalık yerine daha sakin bir ortam olsun. Bu sınavda öğrencilerin evlerinden getirdikleri maskeyi, yeni maske vererek değiştirmek istiyoruz.

"VELİLERİ OKUL BAHÇESİNE ALMAYACAĞIZ"

Bu arada okula giren her çocuğumuzun el dezenfektanı konusunda da gereken destek sağlanacak.

5 dakika bir ara var. O ara içinde gereken tedbirleri almış bulunuyoruz. Bu tedbirler içerisinde de çocuklarımızın dışarı çıkması ve içeri girmesi halinde maske ihtiyacı tekrar doğabilir.

Sınavda karmaşıklık yaşanmaması için velilerimizi okul bahçesine almayacağız.

5 dakikalık arada velilerimizin çocuklarla etkileşimleri ve bir şekilde temasları olabilir bahçe içinden bahçe dışına. O arada eğer velilerimiz dikkatli olurlarsa, yığılmaya meydan vermeden herhangi bir sıkışıklığa yol açmadan, mümkünse temas etmeden, her türlü karışıklık çocuklarımızın aleyhine işleyecek. Motivasyonu bozulacak, o arada başka problemler ortaya çıkabilecek. Problem çıkmasın diye biz her türlü evrakın verilmesi, soru kitapçıklarının dağıtılması, dezenfektanların sunulması gibi her aşamada görevli öğretmenlerin cerrahi eldiven kullanması koşulu getirdik.

SINAV KİTAPÇIKLARI

Normalde sınavdan sonra sınav kitapçıklarını biz öğrenciye teslim ediyoruz. Ancak bu sınavda kitapçıkları vermeyeceğiz. Çünkü onun oluşturduğu karmaşayı da istemiyoruz. Bir velimiz derki ben çocuğumun hangi sorunlarla karşılaştığını görmek istiyorum. İşte o zaman 22 Haziran Pazartesi okullardan alabilirler. Çünkü o arada o evraklarında, ortamda gidip gelirken taşıyıcı bir takım hususlar içermesini istemiyoruz.

Sosyal Mesafe Bilim Kurulu’nun öngördüğü bir şey. Biz geçen yıl 3 bin 873 okulda sınav yapmışız. Bu sene 5 kat arttı ve 18 bin 139 oldu. 3 bin küsür okulda yapmak, 18 bin okulda yapmak. Burada nasıl bir tedbir aldığımız çok net görünüyor. Yani bu sosyal mesafeyi halledebilmek için 3 bin okulda arka arkaya çocuklarımız sınava girerken, 18 bin okula çıkardık. Bir de kendi okullarında sınavlara giriyorlar. Bir veli sabah kalktığında hangi mahallede okul, çocuğum nereye gidecek, ya okulu bulamazsak, konum bilgisi vs. çok sayıda karışıklık ortaya çıkabilir böyle bir durumda. Ama bunun da tedbiri için öğrencilerimiz kendi okullarında sınava girsin istiyoruz. Elbette kendi öğretmenleri gözetiminde değil, başka öğretmenler gözetiminde sınava girecekler.

Çocuklarımızdan velilerimizden çok fazla geri bildirim aldık sınavda maske takma konusunda. Bazı çocuklarımız sınav esnasında maske taktığında bunalıyor. Ve soruyu çözemiyor. O yüzden de sınava başlayalım, otursunlar, sosyal mesafe oluşturulsun. Sınav başladığında bunu çıkarabilirler. Çünkü tedbir alınmış oluyor, maske takılmış oluyor, mesafe ayarlanmış oluyor. Sınav başladıktan sonra isteyen çocuklarımız çıkarabilirler.

KORONAVİRÜS TAŞIYAN ÖĞRENCİLER NE OLACAK?

Sınavda tedbir hizmeti diye bir birimimiz var. Sınav bölge komisyonuna bir velimiz başvurabilir. Ve koronavirüs hastası çocuklarımız var ise eğer, tabi çok nadir bur durum ama olması halinde komisyona başvurduklarında ayrı binalarda, ayrı tedbirler alınmış yerlerde sınava girme söz konusu isterlerse. Bu bir zorunlu sınav değil biliyorsunuz. İsteyen girebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda da öğrencilerimizin tamamı sınava girmedi, isteyenler girdi. Bu yılda öyle olacak.

Koronavirüs taşıyan bir öğrenci hastanede ise sınav hastanede olur.

Görevli sayısını da artırdık. 148 binlerden 353 binlere çıkardık. Eskiden 148 bin öğretmenle yaptığımız bir iş vardı. Şimdi 353 bin öğretmen bu işi yapacak. Bu yıl çok daha özel birşey getirdik. Rehber öğretmenler hiçbir sene rehber öğretmen olarak görevlendirilmedi sınavlarda. Ama bu yıl 18 bin civarında rehber öğretmenimiz okullarda görevli olacaklar. Öğrencilerimizin bazı soruları olabilir. Öğrencilerimizin bahçede ya da koridorlarda, sınavlarda yerleştirilmesi ve bazı hususların düzenlenmesi konusunda da rehber öğretmenlerimiz yardımcı olabilecek.

"EVLATLARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN TÜM TEDBİRLERİ ALIYORUZ"

Bir anne baba çocuğuyla ilgili endişe ederse onun daha fazla endişesini taşımak bizim görevimiz. Biz bu endişeleri düzenlerken bu sorumluluğu üstlenmezsek o zaman halkımıza, ebeveynlerimize yönelik olarak görevimizi yerine getirmemiş oluruz. Neden sürekli Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’yla temas halindeyiz, niye her yaptığımız tedbire bu olmuş mu? diye soruyoruz.

Sağlık Bakanlığı tarafından rehber hazırlandı. Ve o rehberde şu şu hususların yerine getirilmesi gerek diye koşullar var. Biz onları fazlasıyla yerine getiriyoruz. Yani istenilenin de fazlasını yerine getiriyoruz. Onların endişesi bizim endişemizdir. Evlatlarımızın sağlığı için ne gerekirse bu tür tedbirleri velilerimizin de desteğiyle yerine getiriyoruz. Velilerimizi bu konuda çok önemsiyorum. Çünkü onlar destek olmazsa bizim aldığımız tedbirler de riske girebilir. Çocuklarımızın sağlığı için bu uyarılara önem gösterelim.

Tarihte zorunlu değil, telafi eğitiminin kendisi de. Tarih neden zorunlu değil, biz 15 Ağustos’tan önce özel öğretim kurumları eğitime başlamasın çocuklarımızın tatili için. Ama 15 Ağustos ya da 17 Ağustos Pazartesi günü zorunlu değil. İsterlerse 31 Ağustos’ta başlayabilir özel okullar. 31 Ağustos zorunlu. Ama tarihten önce bir özel öğretim kurumu ister başlar, ister başlamaz. Biz başlangıç tarihi koymak için bunu getirdik. Yoksa bir zorunluluk yok o tarihte başlayacak diye.

NEDEN TARİH ERKENE ALINDI?

Çok uzun süredir üzerinde çalışıyoruz. EBA TV’de içerikler sunuyoruz. EBA internette içerikler sunuyoruz. Öğretmenlerimiz canlı sınıflarla destek olmaya çalışıyorlar vs. Tamam da bu yeter mi? Yetmez. Yüz yüze de eğitim gerekiyor. Tek başına uzaktan eğitim yetmez. Bu yüzden de telafi eğitiminin yüz yüze yapılacak olan eğitimin içeriğine baktık. Yani ne kadar eksiğimiz var, neyi tamamlamamız gerekiyor diye. Sonra gördük ki asgari şu kadar hafta yapılması gerekiyor. Artı bu 3 haftanın da ötesinde destekleme, yetiştirme kurslarımız var bizim yıl boyu süren. Bu yetiştirme kurslarını telafi için kullanmaya karar verdik. Yani yıl boyu sürecek bu mesele. Bu süreç 2-3-4 haftalık bir süreç değil. Yıl boyu da uzaktan eğitimin, yüz yüzenin yanı sıra devam edebilecek büyük bir değişiklikten söz ediyoruz. Okulda var olan dersler, EBA TV’de yıl boyu sürecek. Okulda da yüz yüze de sürecek. Çünkü çocuklarımızın eksiğini telafi etme konusunda çok kararlıyız. Çocuklarımız isterse okulda gördüğünü bir de TV’de izlemek, başka bir öğretmenden görmek istiyorum dediğin de TV’den de görebilir. TV saatini kaçırırsa ya da onun okul saatine uygun değilse tekrarını izleyebilir.




Etiketler : MEB LGS Milli eğitim Zİya selçuk Bakan Ziya Selçuk 24 TV EBA TV koronavirüs koronavirüs tedbirleri LGS açıklama LGS 2020