Reform için liderler zirvesi

Gündem Haberleri

Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısını değiştirmek için harekete geçti. Erdoğan, dünya liderlerini Türkiye'ye davet edip ortak bir reform kararı almaya çalışacaklarını açıkladı.

TURGAY GÜLER / NEW YORK

Başkan Erdoğan, New York'ta medya yöneticilerine yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu'nda “Dünya 5'ten büyüktür tezini” tekrar dile getirdiğini belirterek, “Mevcut küresel düzen adalet değil kaos, haksızlık ve umutsuzluk üretmektedir. Bu ana başlıkta da konuşmamı sürdürdüm. BM Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesi gerektiğini ısrarla söyledim. ‘Tek taraflı politikalar kriz üretmektedir’ dedim. Nitekim bunu acımasız şekilde yaşıyoruz. Astığım astık kestiğim kestik tarzında bir anlayışla böyle bir yaklaşımla mesafe alınamaz” hatırlatmasında bulundu. 

TÜRKİYE'YE DAVET EDECEK 

Dile getirdiği kavramları ülke liderlerini bir araya getirecek etkinlikte değerlendirmeyi düşündüğünü ifade eden Başkan Erdoğan şu bilgileri paylaştı: “Ben bu konuda yayımlamış olduğum kitabımı şöyle bir redakte etmeyi düşünüyorum. Gözden geçirmek suretiyle bu kitabı bütün dünyanın liderlerine göndereceğim. Daha sonra belki Türkiye'ye bu liderleri davet edip, üç dört partide, veya hepsiyle olabilir. Böyle bir sempozyum şeklinde yapabiliriz. Ne kadarı katılır, onu şu an kestiremiyorum. Bunu belki kıtalar olarak düşünebiliriz. Asya, Avrupa, Afrika gibi. Onlarla bu çalışmayı yürütmemiz lazım. 

BİZE DÜŞEN BU ADIMI ATMAK 

Yeni yönetim sistemiyle birlikte böyle bir adımı atıp onlarla bunu nasıl gerçekleştirebiliriz, konuşma planımız var. Önce tabii Almanya, Çin, Rusya, Fransa, İspanya gibi sözü nazı geçebilecek ülkelerle bu işi dar kapsamda görüşmemizde de yarar olabilir. Önce bir havayı görüp,  sonra yola devam etmemiz daha doğru olur. Bize düşen önce bu adımı atmak. 

BİRÇOĞUNDA KORKU VAR 

Yazılı ve sosyal medyada bu işin PR'ını yapmanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Liderler ikili görüşmelerimizde bu yaklaşımın çok yerinde olduğunu kabul ediyorlar. Ancak birçoğunda korku var. Amerika, Rusya ve Çin'e karşı mı konuşacağız gibi, maalesef korku ve ürkme havası hissediyorum. İnşallah bunlar aşılırsa, ben de BM Güvenlik Konseyi’nde yer alacağım. Er veya geç bana da sıra gelecek düşüncesinde olduğunu görenler böyle bir şeyi sahiplenebilirler. Buranın elinde tek silahı var, o da biliyorsunuz doları. Onun dışında kabul edilebilir yanı yok, devamlı da itibar kaybediyor.”

BAHÇELİ'YLE İTTİFAK GÖRÜŞMESİ

Erdoğan, MHP lideri Bahçeli'yle yerel seçimde ittifak görüşmesine ilişkin, “Bu konuda bir araya gelmeyeceğiz diye bir şey yok. Her an gelebiliriz, hazırız. Mehmet Özhaseki kardeşimizi görevlendirdim. Onlar da Sadır kardeşimizi görevlendirdi. Mehmet Bey'le görüşme yaptılar. Bunu genişletebilir, geliştirebilirler Oradan çıkacak neticeleri, biz de bir araya gelmek suretiyle değerlendirebiliriz” açıklamasında bulundu.

ABD İŞGALCİ ÜLKELERİN ARKASINDA DURUYOR 

ABD Başkanı Trump'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında küreselleşmenin karşısında olduğunu , milli ordudan söz ettiğini ve Türkiye'nin güvenlik hassasiyetine sırtını döndüğünü hatırlatan Başkan Erdoğan şu karşılığı verdi: “Bunu tartışmaya gerek yok. Yaptığı konuşmada da pek çok çelişkiler vardı. Mesela bazı ülkeleri sınırötesi operasyonlarıyla suçluyor. Peki sahiplendiği İsrail ne yapıyor? İsrail 1948'de neredeydi, şimdi nerede? Diğerlerine bunu söylerken, işgalci ülkelerin arkasında duruyorsun. Filistinliler konusunda ise ‘Verdiğim parayı artık vermeyeceğim’ diyorsun. Bu tavırlar, asil, onurlu bir devlete yakışmıyor. 

DÜNYA İYİ DEĞERLENDİRSİN 

Kaldı ki ABD’nin daha önceki liderleri bunun taahhüdünü yapmış, onun için de koskoca Birleşmiş Milletler burada kurulmuş. Başka bir yerde de kurulabilirdi. Şimdi tutup, ‘Bundan sonra yüzde 25'i vermeyeceğim. Filistin’e 250 milyon doları vermeyeceğim’ denilmesini anlayışla karşılamak mümkün değil. Ortada bir tutarsızlık var. Dünyanın bunu iyi değerlendirmesi lazım.”




Etiketler :