Misafir bereket getirir

Ramazan Haberleri

İftar sofralarına misafir davet edip ağırlamak Osmanlı’dan bu yana en güzel adetlerdendir. Akraba ve ahbapla bir araya gelmek, haneye huzur ve bereket katar.

624 yıl boyunca dünya tarihine, adaleti, fetihleri, buluşları ve siyasetiyle damga vuran Osmanlı Devleti'nde ramazanda yapılan etkinlikler, toplumsal düzeni etkilerdi. Ramazan geldiğinde, İstanbul’un bütün evleri, herkesin kudretine göre birer Dârü’t-Tabak (Ziyâfet evi) haline getirilirdi. Herkes akraba ve ahbaplarını evine iftara davet eder, ikram ederek kudretince ziyafet vermeye çalışırdı. 

GENİŞ SOFRALAR KURULURDU

Konaklarda ramazan akşamları büyük hazırlıklar yapılır, süslü ve mükellef sofralar kurulurdu. Büyük konaklarda ev sahibi için hazırlanan sofradan başka, her günkü gibi kâhya odasına, divan efendisi, kitapçı, mühürdar ve imam efendi odalarına da zengin sofralar kurulur, gelen misafirler rütbelerine göre buralara alınırdı. Ramazanın en önemli hususiyetlerinden biri iftar sofralarına davetsiz gidilebilmesiydi. 

GELEN GERİ ÇEVRİLMEZDİ

Osmanlı Sarayı'na ramazan ayı boyunca iftara davetsiz olarak gelinebilirdi. Bunun haricinde Osmanlı Sarayı'nın hususi davetleri de olurdu. Ramazanın ilk 10 gününde Padişah, ayan ve mebusan reisleriyle birlikte vükelayı saraya iftar için dâvet ederdi. Büyük devlet adamlarının ve zenginlerin hanelerinde hususi davetler verildiği gibi, kapıları her gece isteyen ahbap ve misafirlerine de açık olurdu. Gelen geri çevrilmez içeriye alınırdı. 




Etiketler :