Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa

Ramazan Haberleri

İsmi 'en uzak mescit' anlamına gelen Mescid-i Aksa, Kudüs'te eski Süleyman mabedinin bulunduğu yerde inşa edilmiştir.

Bu tabire ilk olarak Kuran’daki “Kulu Muhammed'i, gece vakti, ayetlerimizden bazılarını göstermek için Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah, noksan sıfatlardan münezzehtir. O, her şeyi işitir ve görür” ayetinde yer verilmiştir. Yapımına Davud (a.s) başlamış, Hz. Süleyman tarafından tamamlanmıştır. 

ÜÇ BÜYÜK MESCİTTEN BİRİ 

Mescid-i Aksa, hicretin 16. ayına kadar Müslümanların kıblesi olmuştur. Fazileti bakımından üç büyük mescitten birisidir. Bu üç mescidin birincisi Mescid-i Haram (Kâbe), ikincisi Mescid-i Nebevi, üçüncüsü ise Mescid-i Aksa’dır. Allah Resulü, şöyle buyurmuştur: “Ziyaret maksadıyla ancak üç mescide seyahat edilebilir; Mescid-i Haram, benim şu mescidim ve Mescid-i Aksa.” İsra hadisesiyle Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürülen Hz. Peygamber’e, burada Miraç şerefi bahşedilmiştir. 

BİRÇOK KEZ ONARIM GÖRDÜ 

Mescid-i Aksa, ilk inşasından başlayarak zaman içinde birçok kez onarım görmüş ve değişik kullanımlarla birlikte günümüze ulaşmıştır. İlk inşa edildiği dönemdeki planıyla günümüzdeki planı arasında farklılıklar bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mescid-i Aksa'ya önemli ilavelerde bulunulmuştur. Bunlardan en önemlisi günümüzde Aksa'nın surları olarak hizmet veren şehir surlarının yenilemesi olmuştur. Üç yüz sene boyunca yıkık olan surları, 5 senede yeniden inşa ettirmiştir. 




Etiketler :