Şükran Kaymak'la İftar Sofrası

Ramazan Haberleri

Şükran Kaymak'la iftar sofrası tarifleri Güneş'te...

KIYMALI GİRİT DOLMASI 

MALZEMELER:

- 10 adet girit kabağı

- 1.5 su bardağı pirinç

- Yarım su bardağı 

- Pilavlık bulgur

- 300 gr. yağlı kıyma

- 50 gr. kuyruk yağı

- 1 tatlı kaşığı biber salçası

- 1 tatlı kaşığı domates salçası

- 3 adet taze domates

- 1 büyük soğan

- 3-4 diş sarımsak

- Yarım demet maydanoz

- Bir tutam dereotu

- 1 çay bardağı zeytinyağı

- 1 yemek kaşığı nar ekşisi

- 1 tatlı kaşığı toz sumak

- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

- 1 tatlı kaşığı karabiber

- Yeteri kadar tuz

SOSU İÇİN:

- 1 yemek kaşığı karışık salça

- Yarım çay bardağı zeytinyağı 

- 1 tatlı kaşığı tereyağı

HAZIRLANIŞI

Pirinç ve bulguru geniş bir kaba koyup yıkayın. Soğanı sarımsağı soyup doğrayıcıya koyun. Domateslerden dolmaların ağzına kapak olacak şekilde kesip kalan kısımlarını da doğrayıcıya ekleyin. Maydanoz ve dereotunu da koyup ince olacak şekilde parçalayın. Pirinç ve bulgura ekleyin. Diğer malzemeleri de ekleyip hepsini güzelce yoğurun. Kabakların üst kısmını kapak şeklinde kesip, içini çok ince olmayacak şekilde oyun. İçlerine tuz serperek ovun. İç malzemesinden kabakların ağzında 2 cm. boşluk kalacak şekilde doldurun. Kaşıkla fazla bastırmayın ki, içi kuru kalmasın. İçleri çok yumuşak olsun isterseniz iki yerinden bıçakla delin. Kabakların kapaklarını kapatın. Bir yemek kaşığı karışık salçayı, biraz tereyağı ve zeytinyağıyla kavurup dolmaların üzerine gezdirin. Dolmaların üstüne çıkmayacak şekilde sıcak su ekleyin. Aralara biraz tuz serpin. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp,  45 dakika ila bir saat arası pişirin.

TAVADA PRATİK SU BÖREĞİ 

MALZEMELER:

- 1 yumurta (isteğe bağlı)

- 3 adet yufka

- 125 gr tereyağı

- 3 orta boy bardak su 

- Peynir

HAZIRLANIŞI

Öncelikle tereyağımızı eritip ılıyınca içine bir adet yumurtayı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Tereyağı sıcak olmasın yumurta pişebilir. bir yufkayı tezgaha serip fırçayla her tarafına karışımı sürüyoruz. Sonra ortadan ikiye bölüp peyniri serpiyoruz. Ucundan kesilen tarafa doğru rulo olarak sarıyoruz. Teflon tavaya ortadan başlayarak dolduruyoruz. Tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra sardığımız böreğin üzerini kalan tereyağıyla yağlayıp suyu aktarıp dinlenmesi için 30-40 dakika bir kenara alıyoruz. Daha sonra orta ateşte tavada ilk 10 dakika tavanın üzerine bir kapak kapatıp daha sonra kapaksız bir şekilde pişene kadar ocakta tutuyoruz. Her iki tarafını çevirerek pişirdiğimiz böreğimiz servise hazır.

LOKUM KEK 

MALZEMELER:

- 3 adet yumurta

- 1 su bardağı toz şeker

- Yarım su bardağı süt

- Yarım su bardağı sıvıyağ

- 2 su bardağı un

- 1 paket vanilya

- 1 paket kabartma tozu

ÜST SOSU İÇİN:

- 2.5 su bardağı süt

- 1 paket kakao (25 gram)

- 1 yemek kaşığı krem çikolata 

- 3 yemek kaşığı toz şeker

- 1 çay bardağı hindistancevizi

HAZIRLANIŞI

Yumurta ve şeker bir kaba alınır, krema kıvamına gelene dek çırpılır. Daha sonra diğer sıvı malzemelerle birlikte son olarak un ve kabartma tozunu ekledikten sonra yağlanmış  kare veya dikdörtgen borcama dökülüp pişirilir. Pişen kekimizi ılıdıktan sonra kare kare dilimleyip önce çikolatalı sosa sonra hindistancevizine batırıyoruz. Dinlendirildikten sonra kekimiz servise hazır. 




Etiketler :