Baş ağrısına keçisakalı

Sağlık Haberleri

Çayı yapılan keçisakalı bitkisi ,ağrı kesici ilaçlarla aynı özellikleri taşıyor. Başta baş ağrısı olmak üzere mide ve boyun ağrılarına iyi geliyor.

Erkeçsakalı olarak da bilinen keçi sakalı, Asya ve Avrupa’da ılıman bölgelerde, ülkemizde de Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Bitkinin kökleri saçaklı ve sürünen bir köktür ve derine indiği için oldukça sağlam bir yapıdadır. Ana yaprağı kanat şeklindedir ve yaprakçıkları da sağlı sollu dizilidirler. En son kısmında da tek bir adet yaprak yer almaktadır. Yaprak kenarları dişli olup, üst kısmı koyu yeşil, alt kısmı grimsi ve tüylü, 4-10 cm uzunlukta ve 2.5 cm enindedir. Yaprakların dip kısımlarında küçük yaprakçıklar yer almaktadır. Taç yaprakları ter yumurta biçiminde, sarımsı beyaz renktedir. 

KURUTMA TEKNİĞİ ÖNEMLİ 

Keçi sakalının çiçekleri ya da yaprakları haziran – eylül arasında toplanır, bağ haline getirilerek kurutulur. Kurutma işlemi sırasında ortam sıcaklığının 40 dereceyi geçmemesi gerekmektedir. Bitkinin faydalı kısımları olan çiçekleri ve yaprakları, hiçbir şekilde güneş altında değil gölgede kurutulmalıdır. Güneş altında yalnızca bitki köklerini kurutmak gerekir ve kurutulduğu anda hemen paketlenmelidir. Özellikle aktarlarda açıkta satılan bitkiler, kısa zamanda etkilerini yitirmekte ve kalitesi düşmektedir.

ROMATİZMAYA ÇARE OLUR 

Ateş düşürücü, terletici, ağrı dindirici, safra söktürücü, idrar artırıcı ve antiseptik özellikleri vardır. Romatizmalı hastalar üzerinde gerçekleştirilen araştırmalarda, içeriğinde keçisakalı otu bulunan Rheummeda adlı damlanın romatizmaya iyi geldiği belirlenmiştir. Eklem iltihaplanması, eklem bozukluğu, bel ağrısı, gut, kas romatizması ve siyatik gibi hastalıkların tedavisinde,  mesane ve böbrek rahatsızlıklarında, diş ve baş ağrılarında da kullanılabilir. Keçisakalı otunu da yukarıdaki rahatsızlıklarda kullanmak mümkündür, ancak keçi sakalı çiçeği kadar etkisi yoktur. 

FAZLASI ZARARLI

Bir demliğin içine 2 kahve kaşığı kadar keçi sakalı konulur ve 300-500 ml sıcak su ilave edilir. 5-10 dakika kadar demlenmeye bırakılır ve daha sonra servis edilir. Keçi sakalı otu çayı, eğer aşırı miktarda tüketilirse kişide bulantı ve mide sorunlarına yol açabilir. 




Etiketler :