Kırık kalp sendromu geçici kalp yetmezliğidir

Sağlık Haberleri

Bilimsel adı 'Takatsubo kardiyomiyopatisi' olan 'kırık kalp sendromu'nun, geçici kalp yetmezliği durumu olduğu belirtildi.

Bilimsel adı 'Takatsubo kardiyomiyopatisi' olan 'kırık kalp sendromu'nun, geçici kalp yetmezliği durumu olduğu belirtildi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Durukan, "Tipik olarak kalbin uç kısmında balonlaşma ile seyreder. Hastalar çarpıntı, nefes darlığı ve vücutta şişlik ile başvurur. Çabuk yorulma ve efor kapasitesinde azalma diğer eşlik eden bulgulardır. Genellikle duygusal sıkıntılardan, doğal afetlerden ve sevilen birinin ölümünü takiben gelişir. Bu sebeple 'Kırık Kalp Sendromu' denilmektedir. 60'lı yaşlarda, menopoz sonrası kadınlarda daha sık görülür. Duygusal sıkıntının ortadan kalkması ile tamamen düzelir" diye konuştu.

GENELLİKLE KADINLARDA GÖRÜLÜR

Prof. Dr. Durukan, "Akut koroner sendromu taklit eder. Adı Japonca bir kelime olan 'takotsubo'dan türetilmiştir; Japon balıkçılar tarafından ahtapot yakalamak için kullanın bir cihazdır. Cihazın yuvarlak bir alt kısmı ve dar bir boynu vardır ve hastalıkta gelişen apikal sol ventrikül balonlaşmasına benzer. TCM genellikle 65-70 yaş arası kadınlarda, postmenopozal dönemde görülür. Buna karşılık, Asya'da yapılan çalışmalarda erkeklerde görülme sıklığı daha yüksek olup, yüzde 13 ile yüzde 35 arasında değişmektedir. Hastalık geri dönüşümlüdür. Geçici sistolik ve diyastolik sol ventrikül fonksiyon bozukluğu ve geri dönüşümlü duvar hareketi anormallikleri ile seyreder. Sıklıkla duygusal sıkıntılardan, doğal afetlerden ve sevilen birinin ölümünü takiben gelişir. Beyin-kalp ekseni patofizyolojisinde tanımlanmıştır ve katekolamin fazlalığı vardır" ifadelerini kullandı.




Etiketler : Kırık kalp sendromu geçici kalp yetmezliği Takatsubo kardiyomiyopatisi Prof. Dr. Barış Durukan