20 Yıllık Modernizasyon: C-5M Super Galaxy

Teknoloji Haberleri

Lockheed Martin, C-5 A/B/C Galaxy stratejik nakliye uçaklarının C-5M Super Galaxy standardına modernizasyonu sürecini tamamladı.

Modernize edilen son C-5M Galaxy de Amerikan Hava Kuvvetleri (U.S. Air Force / USAF)’nin Güvenilirlik Geliştirme ve Motor Değişim Programı (Reliability Enhancement and Re-engining Program / RERP)’nı tamamladı.

1998 yılında başlayan ve 20 yıldır devam eden C-5M programı iki safhada ilerliyordu. İlk safha olan Aviyonik Modernizasyon Programı (Avionics Modernisation Programme / AMP) kapsamında aviyonikleri daha modern versiyonlarla değiştirilen C-5’ler, ardından RERP safhasına geçiyordu. RERP fazında eski General Electric (GE) TF39-GE-1C turbofan motorları, yeni GE CF6-80C2 ticari uçak motorlarıyla (Askeri adı: F108-GE-100) motorlarla değiştirildikten sonra uçaklar modernizasyon işlemini tamamlıyordu. Bu modernizasyon ve motor değişimiyle C-5M Galaxy’ler öncüllerine göre %22 daha yüksek motor performansına, %20 daha uzun menzile ve %50 oranında artmış faydalı yük kapasitesine sahip oldu. Ayrıca uçakların motorlarının güvenilirliği de %20 oranında arttı. USAF, yalnızca yeterli gövde ömrüne sahip olan uçaklar C-5M Galaxy seviyesine yükseltilmesini tercih etti.  

(C4defence)




Etiketler :