Zamanı geriye aldılar

Teknoloji Haberleri

ABD’li bilim insanları, fizik kurallarını altüst eden bir araştırmaya imza attı. Kuantum bilgisayarı kullanan araştırmacılar, zamanın yönünü tersine çevirmeyi başardıklarını duyurdu.   

Astrofizikçi Arthur Eddington tarafından, 1927 yılında ortaya atılan 'zaman oku' kavramına göre, zaman sürekli ileriye doğru hareket ediyor. Elektromanyetik ve mekanik yasalar, geçmiş-gelecek şeklinde zaman ayrımı yapamıyor. Ancak kuantum fiziğine göre zaman, çizgisel olmak zorunda değil. Tüm bu çalışmalara yön verecek özel kuantum bilgisayarlarıyla yapılan bir araştırma, ilk kez sınırları aşan sonuçlar verdi. 

ZAMAN MAKİNESİ GİBİ  

İsviçre ve ABD’li araştırma ekibi, kuantum bilgisayarlarında zamanın geriye aktığını gösteren bulgular elde etti. Çalışmayı  yürüten Dr. Gordey Lesovik, “Yapay olarak, zamanın termodinamik okuna göre ters yönde gelişen bir durum oluşturduk. Kuantum mekaniğinin tuhaf dünyasını kullandık” dedi. 

BİLARDOYA BENZETTİLER 

Deneyin, elektronlar ve kuantum fiziği kullanılarak gerçekleştirildiğini belirten araştrımacılar “En basit benzetmeyle, bilardodaki açılış vuruşuyla dağılmış olan topların, tekrar başlangıçtaki yerlerine dönmesine benzer bir eylemi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.  




Etiketler :