Ahmet Yenilmez

Ahmet Yenilmez

Avrupa halkının bu diktatörlüğe son verme zamanı...

Hollanda;

Hollanda'da çiftçiler, yüzlerce traktörle gıda dağıtım merkezlerini kapattı, ana yolları kapattı ve protesto etmek için bölgesel meclislerin ve bakanların evlerinin önüne geldi. Gece geç saatlerde yapılan bir protesto, bir polis memurunun, bir çiftçinin 16 yaşındaki oğluna silahla ateş etmekle suçlanmasıyla sona erdi. Hollandalı çiftçiler: " Her türlü çözümü önerdik ama görmezden gelindik. Ve sonunda hayvancılığın azaltılmasına yönelik bir plan yaptılar. Ortada bir adaletsizlik var: Çıkan yasalar ile şu anda emisyonları azaltmak zorunda olan yalnızca çiftçiler, endüstrinin geri kalanı değil. Politikacılar yiyecekleri kontrol ettiklerinde insanları da kontrol ettiklerini bilirler: Böcek yemek istemiyoruz, bifteğimizi istiyoruz. Bu artık bir demokrasi değil: bir diktatörlük." dedi.

İtalya;

İtalya'da çiftçiler ve traktörleri sokaklara döküldü. Sentetik, laboratuvarda yetiştirilen et ve böceklerden elde edilen un gibi gıda ürünlerinin oluşturduğu tehdit konusunda da endişe duyanlar, Brüksel'i bu girişimleri teşvik etmekle suçluyorlar. Emilia-Romagna bölgesindeki Bologna'da yaklaşık 200 traktör sokakları kapattı.

İspanya;

İspanya'da, ülkenin çiftçi derneklerini bir araya getiren Sendikalar Birliği, 21 Şubat için yeni protestolar duyurdu; Yeşil politikaların terk edilmesi talebiyle 15 şehirde traktör konvoyları bekleniyor. 2022' de net sıfır karbon politikası (İklim değişikliği mücadele yasaları) gündemini "Gittikçe daha fazla vatandaşı yoksullaştıran büyük bir aldatmaca." olarak nitelendirdi.

Almanya;

AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da, otoyolları ve şehir merkezlerini kapatan ülke çapındaki protestoların bir parçası olarak, Ocak ayında binlerce traktör Berlin'in Brandenburg Kapısı'na indi.

Fransa;

Brüksel'de, Fransız tarım grubu Rurale Koordinasyonu'nun başkanı Véronique Le Floc'h şunları söyledi: "Özgürlüklerimizi kaybetmememiz için tüm Avrupa halkının bu diktatörlüğe son verme zamanı gelmiştir.

Belçika;

Çiftçi Savunma Gücü Belçika başkanı Bart Dickens, "Tarımın silinmesiyle başlayacak ve ardından vatandaşların özgürlüklerini kısıtlamaya başlayacaklar" Pazartesi günü bir grup çiftçi güneybatı Tarn bölgesindeki Golfech nükleer santraline erişimi engelledi. Çiftçiler ayrıca son dört gündür, güneybatı Fransa'daki A62 ve A20 otoyollarını da kapatıyor.

Liste, Polonya, Romanya, Bulgaristan... şeklinde uzayıp gidiyor. Yukarıda tamamına yer veremesem de yazdığım örnekler; Küresel zenginlerin iddia ettikleri iklim değişikliğine karşı devletleri uygulamaya zorladıkları, sıfır karbon emisyonu politikalarına karşı uyanmış olan Avrupa vatandaşlarının mücadelelerinden örneklerdi. Şu sıralar, medyada pek yer verilmese de Avrupa bu durumla çalkalanıyor.

Kendi büyük şirketlerinin, oradan oraya fink attıkları uçaklarının, maden çıkartmada kullandıkları tekniklerin ve benzerlerinin yaratmadığı küresel iklim krizini, insanların yediği bitki ve hayvanların yarattığını iddia ederek, devletlere zorladıkları iklim yasaları neticesinde, Avrupalı çiftçiler sonunda kıta çapında ayaklandı. Geçtiğimiz senelerde dünyanın en önemli tarım ülkelerinden Hollanda'da, çiftçilerin çiftliklerinin kapanması için çıkan yasaya karşı protestoları sonunda hükümeti değiştirmeleri, diğer ülke vatandaşlarına cesaret verdi. Umarım, bu uyanış, küresel zenginlerin insanlık üzerinde uygulamaya çalıştığı bencil politikalarını, sekteye uğratır. Kalın sağlıcakla.