Ahmet Yenilmez

Ahmet Yenilmez

İşte Türk'ün farkı…

Bazen bir hususta bir şeyler söyleyecek oluyorsunuz bir de bakıyorsunuz ki, söyleyeceğiniz söz yeni bir söz olmayacak, nasıl söyleyeceğinizi bilemiyorsunuz!

Hazreti Mevlana'nın, ''Her gün bir yerden göçmek ne iyi/ Her gün bir yere konmak ne güzel/ Bulanmadan donmadan akmak ne hoş. Dünle beraber gitti cancağızım// Ne kadar söz varsa düne ait.../ Şimdi yeni sözler söylemek lazım.'' Sözlerinin bile kifayetsiz kaldığı anlar oluyor!

Aslına bakarsanız, söylenecek sözler söylenmiş de bu sözler ne kadar dinlenilmiş, anlaşılmış işte, asıl mesele de bu!

İster istemez merhum Mehmet Akif Ersoy'un şu mısralarına tosluyor insan, '' Geçmişten adam hisse kaparmış. / Ne masal şey / Beş bin senelik kıssa hisse mi verdi. / Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar. Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi...''!

Bayramın dördüncü günü, UID 'ın( Uluslararası Demokratlar Birliği) tertip ettiği program dahilinde Göppingen şehrinde kardeşlerimizle beraber olduk. Tertip edilen programda da merhum Sultan II. Abdülhamid Han'ı yad ettik. Öncelikle belirtmeliyim ki, UID kurulduğu günden bu yana Batı Avrupa'da yapılan organizasyonların kalitesi her geçen gün artmakta. Günün anlam ve önemine binaen tutulan salon ve seyirci kalitesi muhteşemdi. Başta UID Kültür Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Osman Gökalp'e ve emeği geçen kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum.

Hele hele yanı başındaki Fransa'da her yer yanarken, merhum Sultan II. Abdülhamid Han'ı anmak bir başka anlam kazandı!

Fransa'da ne zaman böyle olaylar yaşansa, gözümün önüne Fransızların Cezayir'de sergilediği vahşet (1944) ve şu resim gelmekte!

Sakın ha sakın, bugün yaşanan olaylara bakarak, "Oh oldu'' dediğim gibi bir anlam çıkarılmasın! Tam aksine dini, dili, ırkı ne olursa olsun bir tek eşrefi mahlukatın canına zarar gelmesine inancım, kimliğim asla müsaade etmez!

Aslına bakarsanız, Fransa 1944' lerdeki işlediği insanlık suçundan dolayı özür dilemişti(!)

Lakin, 2023'te 17 yaşındaki Nael katledildi!

Korkum odur ki, olaylar Avrupa'nın birçok yerine sıçrayacak, bugün iliğine, kemiğine varıncaya kadar ABD tarafından sömürülen Fransa ve Avrupa'nın bir çok yerine...!

İşin gerçeği şu ki, ne zamanında dilenen özür/söz tesir etmiş ne de yaşananlardan ibret alınmış!

Programımızın ertesi günü, UID'in depremde zarar gören vatandaşlarımız için tertip ettiği futbol turnuvasına davet edildim.

O da ne, sahada, Bosna Hersek, Kosova, Faslılardan oluşan takımlar...!

UID futbol takımı ile Bosnalı kardeşlerimizin karşılaşmasında, yenik duruma düşen UID'li futbolcu kardeşimizin, Bosnalı futbolcu kardeşimize hafif sert faullü müdahalesi sonucu, Bosnalı futbolcu kardeşimizin tebessüm ederek, sanki hiçbir şey olmamış gibi topu taca atması beni öyle bir duygulandırdı ki!

Yanımdaki dernek idarecileri kardeşlerime döndüm, "İşte ecdadımızın farkı'' dedim!

Dün, Cezayir'de insanlık suçu işleyen Fransa...!

işte, asırlarca Türk'ün idaresinde kalmış Bosnalı kardeşim!

Bakınız, bugün ABD'nin kuruluş günü (4 Temmuz 1776), o gün bugündür, insanlık kan ve gözyaşı içerisinde!

İşte, Türk'ün farkı...