Ahmet Yenilmez

Ahmet Yenilmez

Sancılı Değişim

'1.8 milyon aboneli, 135 yıllık National Geographic dergisi dijital dünya ile rekabet edemiyor.Eski bir çalışanın konuya ilişkin ifadelerine göre, National Geographic çalışanlarının çoğuna, pozisyonlarının iki ay içinde tasfiye edileceği söylenmişti. Bu durum birçok çalışanın bu hafta ayrılmasına neden oldu.

İlk dalga Walt Disney Co.'nun bu yıl farklı departmanlarında çalışan binlerce personeliyle ilişiğini kesmesiyle geldi.

Dergideki duruma ilişkin bilgi veren bir sözcü çarşamba günü CNN'e yaptığı açıklamada, 1,7 milyondan fazla aboneye sahip olan National Geographic'in aylık sayılarını yayınlamaya devam edeceğini söyledi.''

Son zamanlarda sıkça karşılaştığımız bu işten çıkarma haberleri, artık hayatın olağan haberleri haline geldi. İşin en ilginci ise, bu haberlere konu olan şirketlerin, dünyanın en büyük şirketleri olması. Sürekli söylemek zorunda kalıyorum, lakin, değişen dünyada acı hadiseleri neredeyse her gün yaşıyoruz. Bu kadar insan ne yapacak, dünyanın en güçlü ve en büyük şirketlerinde çalışan bu insanlar, alanlarının en iyileri denebilecek derecede mesleki bilgiye sahip olan bu insanlar bile işsiz kalıyorsa, daha orta düzey insanların hali ne olacak? İnanın son zamanlarda bu soruları insanlık adına, kendi kendime sürekli soruyorum. Normal şartlarda dahi ülkelerin en büyük sorunlarından biri işsizlik meselesi iken, son yıllarda en kalifiye insanların dahi işlerinden çıkarılmalarının sonu nereye varacak ve ne olacak? Gözlerden kaçırılmaması gereken bir şey daha var ki, o da yapay zekanın artık cep telefonlarına dahi indirilebilecek kadar basitleştirilmiş sürümlerinin hayatlarımıza sokulmuş olmasıdır. Anladığım kadarıyla birilerinin, "insanoğlu'' ile işi bitti ve insana ihtiyaç duyulmayan bir dünyada ne nasıl olacak veya hangi insanlar yapay zekanın nimetlerinden faydalanacak?

Off off... Moral bozucu yazılar yazmayayım diyorum. En azından Pazar günleri günümüze bir nebze olsun daha magazinel ( magazinel derken, sinema, edebiyat, tiyatro, güncelden bahsediyorum, bizim magazinimiz ancak bunlar olur) konulara gireyim diyorum, lakin olmuyor. Her gün bambaşka, çok ilginç haberlerle karşılaşıyoruz. Eee bunları görüp duyup da paylaşmamak olur mu? Rusya'da anlamlandırmaya çalıştığımız, "Wagner'' meselesi yeni sonuçlanmışken, şimdi de Fransa'da göçmenlerin Fransa'yı ateşe vermelerine şahit oluyoruz. Bakalım zaman ne gösterecek? Ne gösterir bilemiyorum, lakin olabilecek her şeye hazırlıklı olmalıyız! Emin olduğum tek şey bu... Hayırlı Pazarlar efendim.