Ahmet Yenilmez

Ahmet Yenilmez

Siz Drogheda futbol takımını bilirmisiniz?

Türkler Lozan’da yedi düvelin karşısına dikildiğinde Avrupalı tüm temsilciler Türkler aleyhine oy verirken yalnızca İrlanda her oylamada bizim lehimize el kaldırmıştı.

İrlandalı temsilci Yahya Kemal’in yüzüne baktı ve “Böyle yapmaya mecburum, benim gibi her İrlandalı da buna mecburdur. Siz her zaman desteklenmeye layık bir milletsiniz; bunu çok iyi hak ediyorsunuz!” dedi.

Ayyıldız’ın dalgalandığı her yerde Müslüman Türk’ün bir ayak izi olmuştur. Öyle ki güneş batmayan imparatorluk denen Britanya’nın topraklarında dahi bugün ay yıldızın dalgalandığı yerler bulunmaktadır.

Britanya nere Türkler nere diyebilirsiniz.

19. Yüzyılın ortalarında İngilizler Britanya adasının yerlilerinden olan İrlandalıların boğazına çökmüş sömürmek için uğraştaydı.

En büyük geçim ve besin kaynakları patates olan İrlanda’da bir mantar peyda olmuştu ki 6 yıl boyunca tüm patatesleri çürüttü.

6 yıl süren bu kıtlık döneminde bir milyona yakın İrlandalı öldü ondan fazlası da göç etmek zorunda kaldı.

Mezhep savaşları orada da kendini gösterdi ve İngiliz Kraliyeti kendi mezheplerinden olmayan İrlandalı tebaasını kendi kaderine terk edip gücünü iyice kaybetmesini izler oldu.

Mazlum el uzatmakla ünlü Osmanlı bu duruma kayıtsız kalamadı.

Önce para göndermek istedi ama İngiliz Kraliçe buna izin vermedi. Bu sefer Abdülmecid Han biraz nakdi yardımla üç gemi dolusu yiyecek ve tohum dolu gemiyi yola çıkardı.

Aylar süren zorlu yolculuğun ardından gemiler İrlanda’nın Dublin Limanına ulaşsa bile, Limana yanaşmalarına izin verilmedi.

Bunun üzerine Osmanlı Gemileri biraz uzaktaki Drogheda Limanına yanaştı.

Bir elin verdiğini öteki bilmese de olur düsturuyla hareket eden Osmanlı yardım edenin kendileri olduğu anlaşılmasın diye, gemilere erzağı gece boşaltmalarını emretti.

Gemilerin boş dönmesi teknik olarak imkansız olduğundan taş ve toprak doldurmak zorunda kalındı. 2 gemi gece yarısı deposunu doldurup yola çıkarken son geminin dolması sabahı buldu ve İrlandalılar yardımı yapanın Osmanlı olduğunu fark etti.

Topkapı sarayındaki, bu yardıma karşılık İrlandalıların gönderdiği teşekkür mektubunun sonunda,

“Bu çetin zamanda felaketzede İrlandalıların kendilerini ve ailelerini açlıktan kurtarmak için kendilerinden daha az belaya uğrayan diğer ülkelerin kerem ve ihsanına el açmaktan başka çaresi kalmadı. Siz zat-ı alileri yapılan bu çağrıya cevap verdiniz. Onlarca ırkdaşımızı yok olmaktan kurtaran bu vakitlice ve cömert yardımınız için İrlanda ahalisi adına zat-ı şahanelerine minnet ve şükranlarımızı arza müsaade rica ediyoruz.”

Demişlerdi.

Yıllar sonra Britanya adasında Drogheda ve Portsmouth futbol takımlarının armalarında o günlerin anısına Ayyıldız dalgalanmakta.

“Eğer bir gün Drogheda’nın kendi evindeki futbol maçına gidecek olursanız, sahada Türk Milli Takımı’nın futbol oynadığını düşünebilirsiniz.” Demiş İrlanda Cumhurbaşkanı.

Bu yazıyı ‘’Biz maske bulamıyoruz, devlet Fransa, İtalya’ya maske yolluyor’’ diyerek Corona denen virüse karşı destansı bir mücadele veren Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni özelikle de içerimizden itibarsızlaştırmaya çalışanlara ithaf ediyorum!