Ahmet Yenilmez

Ahmet Yenilmez

YENİ DEVRİM YAPAY ZEKA

Bu aralar herkesin dilinde bir "Yapay Zeka" dır gidiyor. Yapay zeka şu işi de yapabiliyor, bilmem ne işini yapay zeka sayesinde tek tuşla halledebilirsiniz ya da yapay zeka ile 1 hafta sürecek iş 1 dakikanızı almayacak gibi cümleleri çok duyar olduk. Evet, yapay zeka teknolojisi, son yıllarda hızlı bir şekilde gelişti ve birçok sektörde kullanılmaya başlandı. İnsanların yaptığı işleri yapabilen ve hatta bazı durumlarda daha iyi yapabilen yazılımlar, iş dünyasında dönüştürücü bir etkiye sahip oluyor. Ancak, bu teknolojinin gelişmesi, ara elemanların işlerine son vereceği konusunda bazı endişeleri de beraberinde getirdi.

Günümüzde, birçok şirket, yapay zeka yazılımlarını kullanarak insanların yaptığı işleri yapabilen sistemler geliştiriyor. Bu sistemler, rutin ve tekrarlayan işleri daha hızlı ve doğru bir şekilde yapabildiği için şirketler için avantaj sağlıyor. Örneğin, bir müşteri hizmetleri temsilcisi yerine bir yapay zeka sistemi kullanmak, müşterilere daha hızlı ve daha tutarlı bir şekilde hizmet verilmesini sağlayabiliyor.

Örneğin, bir şirketin muhasebe departmanında çalışan bir ara eleman, gelen faturaları kaydederek ve vergi beyannameleri hazırlayarak işini yapar. Ancak, yapay zeka teknolojisi, bu işleri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yapabilir. Bu durumda, ara elemanın işine son verilmesi kaçınılmaz olur.

Bir başka örnek olarak, yapay zeka teknolojisi ayrıca müşteri hizmetleri pozisyonlarını da etkileyebilir. Örneğin, müşteri hizmetleri temsilcileri yerine, chatbotlar veya sanal asistanlar müşteri sorularını yanıtlayabilir ve müşterilere destek sağlayabilir. Ara elemanların işlerine son verilmesi, iş dünyasında önemli bir sorun haline gelecek gibi görünüyor. Çünkü, bu insanlar işlerini kaybederek maddi açıdan zorluk çekecek ve işsiz kalacaklar. Ayrıca, işsiz kalan insanların toplumsal hayatta birçok sorunla karşılaşması da muhtemel.

Kendi sektörümden, yani sinemadan örnek verecek olursam, üretilebilecek bir yapay zeka yazılımı daha önce yapılmış olan ekran projelerini inceleyerek konularına göre, izleyici üzerinde hangi açıların, hangi lenslerin, kullanılmış olan hangi renklerin, hangi müzik tarzlarının ve hangi kamera hareketlerinin daha etkileyici olduğunu sağlıklı analiz ettiği taktirde, bunları yapımlara uygulayarak bir çok sinema emekçisinin işini de elinden almış olacak. Bunun dışında senaryo yazmalar, duyguya göre ritim ve müzik üretmeler, arka plan dokusunu yazılı olarak alıp, üç boyutlu halini oluşturmalar ve benzeri uygulamalar, daha şimdiden insanların hayatına girmiş durumda.

Tabii, ufak birkaç deneme ile yapay zekanın verdiği bazı cevapların, politik yönlendirmelere sahip olduğu gerçeği ile karşılaşıyorsunuz. Yani, Google Facebook gibi sosyal medya platformlarının insanların siyasi düşüncelerini bile şirket politikalarına göre yönlendirmelerini hatırlarsanız, yapay zeka da aynı durumda diyebiliriz. Yapay zekanın da sizi yönlendirebilecek politik görüşleri ve önerileri mevcut, hatta bunu fark ettirmeden yapmaya çalışma özelliğini de verdiği cevaplardan deneyimledim. Neticede bu yazılımların da bir sahibi var.

Uzun lafın kısası, iş hayatı internetin bulunması ve mekanikleşmede yaşadığı gibi yeni bir dönüşümün eşiğinde. Zamanında bilgisayar başından kalkmıyor, diye kızdığımız çocuklar bu teknolojiye en çabuk ayak uyduranlar olacak gibi görünüyor. Eski usul şirket bürokrasisinin ise büyük darbe alacağı, şimdiden anlaşıldı. İnsanları zor bir süreç bekliyor. Umarım, bu keskin geçiş sancısız olur. Kalın sağlıcakla.