Prof. Dr. Mehmet Çelik

Çarşamba günkü (10.10.2018) yazımda sınırların korunmasında, sınır ötesinde siyasî, ekonomik ve kültürel tahkimatın önemine vurgu yapmıştım. 

Konuya basit bir örnekle girelim: 

Hatırlayalım, Abdullah Öcalan PKK’yı Türkiye’de kurdu. Bu örgüt, Öcalan Türkiye’deyken sıradan silahlı bir örgüt gibiydi. Eski Dev-Yol, Dev-Sol… gibi, bugünkü DHKP-C gibi… 

Öcalan, Suriye’ye yerleştikten, buralarda kamplar inşa ettirdikten sonra, PKK kurumsal bir yapıya kavuştu… 

Ve Öcalan 9 yıla yakın bir süre örgütü buradan yönetti. Çeşitli devletlerle siyasî ve istihbarî ağlarını buradan kurdu… 

Tam 9 sene O’nu Suriye’den çıkaramadık. 

Baba Esad’a ne diplomatik diller döktük, ne tehditkâr ifadeler kullandık… Ama hiçbir netice alamadık!.. 

Bu son cümlem dolayısıyla, hemen bir itirazı duyuyor gibiyim: Aman hocam yapma, Atilla Paşa’nın Suriye sınırında: “…Suriye’ye karşı sabrımız kalmadı. Türkiye beklediği karşılığı alamazsa, her türlü tedbiri almaya hakkı vardır!..” çıkışından sonra Baba Esad, işin ciddiyetini kavradı ve Apo’yu sınır dışı etti!.. 

Yok, ciğercağızım!.. Bu, sokağa verilen bir görüntüydü… Algı oluşturularak, Türkiye kamuoyunun hem karnının şişi indirildi, hem Amerikan muhabbeti tazelendirildi, hem Ecevit’le işi daha iyi götürebileceklerini düşünerek bu senaryoyu hazırladılar… Atilla Paşa’ya düşen roldü o çıkış!.. 

Ha, peki ABD bunu niye yaptı, Apo’yu Suriye’den neden çıkarttı derseniz, yeni süreç onu gerektiriyordu!.. 

O kadar! 

Neyse, parantezi kapatalım burada ve basit bir soruyla konumuza dönelim: 

Eğer o gün Suriye’de beş kalem malımızı satan iki distribütör ve 50’şer bayilik ağımız olsaydı, acaba Apo Suriye’ye kabul edilir miydi?.. 

Veya kabul edildi diyelim. Acaba kaç yıl, kaç ayı bırakın, kaç saat orada kalabilirdi? 

Bu soruyu 8 yıl önce, Şam’da düzenlediğimiz bir Ortadoğu Sempozyumu’nda bizi akşam yemeği için malikânesine davet eden, Suriye Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı’na sordum. 

Aldığım cevap: 

Hocam, aynı saatte tüm sanayici ve tüccarlar Cumhurbaşkanlığı sarayında toplanır, Türkiye ile ilgili ticaret hacmimizi hatırlatır ve iki saat sonra Öcalan sınır dışı edilirdi!..