Rasim Ozan Kütahyalı

Rasim Ozan Kütahyalı

Başkan Erdoğan'ın 1915 taziye mektupları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Nisan 1915 trajedisinin 105. yıldönümü vesilesiyle Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’a bir mektup gönderdi dün. Çok vicdanlı ve içten bir mektuptu bu.

*

Erdoğan mektubunun en önemli kısmı şöyleydi:

“Tüm dünya ile birlikte içinden geçtiğimiz bu zor günlerde, vatandaşlarımız arasındaki dayanışma güçlenerek sürüyor. Dünya halklarına büyük acılar yaşatmış Birinci Dünya Savaşı'nın ağır şartlarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına içten taziyelerimi iletiyorum. Bu vesileyle, bu acı dönemde yaşamını yitiren tüm Osmanlı vatandaşlarına Allah'tan rahmet diliyorum’’

*

2014’ten bu yana tam 6 senedir Tayyip Bey’in önce Başbakan son 5 senedir de Cumhurbaşkanı Erdoğan olarak 1915 trajedisine dair taziye mektupları yayınlama noktasında çok tutarlı bir çizgisi var.

*

Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarihinde daha önce görülmemiş avangard bir çizgi bu.

*

O anki siyasal konjonktür ne olursa olsun 6 senedir de bu taziye mektuplarından asla vazgeçmiyor Erdoğan.

*

Yani bizzat kendisinin yıktığı Ermeni tabusunun yeniden canlanmasına izin vermek istemiyor Tayyip Bey. Konjonktür ne olursa olsun aynı yolda devam ediyor. Bu bağlamı gazeteciler ve akademisyenler görmezden gelmemeli.

*

Geçen yıllarda da 1915 trajedisi ile alakalı çok etkileyici ve çok vicdanlı taziye metinleri yayınladı Tayyip Bey.

*

Her kelimesi özenle seçilmiş ve tüm Ermeni yurttaşlarımızı kucaklayan samimi metinlerdi bunlar. En önemli kısımlarını da aşağıya aldım...

*

"Bu vesileyle şu hususun altını özellikle çizmek isterim: Ülkemizdeki Ermeni cemaatinin huzuru, güvenliği ve mutluluğu bizim için özel öneme sahiptir. Tek bir Ermeni vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine, dışlanmasına, kendini ikinci sınıf hissetmesine tahammülümüz yoktur."

*

"Yirminci yüzyılın başında yaşamını yitiren Osmanlı Ermenilerinin hatıralarını bir kez daha yad ediyorum. I. Dünya Savaşı'nın sıkıntılı şartlarında hayatını kaybeden milyonlarca Osmanlı vatandaşına Allah'tan rahmet niyaz ediyorum."

*

Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni meselesine dair Eski Türkiye'nin faşizan zihniyetinin putlarını ilk kez 2014'teki taziye metniyle yıkıp geçmişti.

*

Tarihe geçen o ikonoklast metnin en önemli kısmı da şöyleydi:

"Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz..."

*

Macun tüpten çıktığı zaman asla bir daha geri girmez. 2014'te bunu yazmıştım.

*

Eski Türkiye’nin ayakta kalan son tabusu olan 1915 putu Erdoğan sayesinde yıkılmıştır.

*

Geriye dönüşün mümkün olmadığını bu sene bir kez daha gördük.

*

Türkiye imparatorluk mirasçısı büyük bir devlettir. Recep Tayyip Erdoğan da imparatorluk ufkuna sahip büyük bir devlet adamıdır.

*

Ayrıca Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye, bu taziye mektuplarıyla vicdan ve adaletin gereğini yapmaktadır.

*

1915 trajedisi noktasında İttihatçılardan kalma inkârcı tavır sadece ülkemizi küçültür.

*

1915'te İttihatçı zihniyetin katlettiği Ermeni kardeşlerimizin torunlarına bir kez daha milletçe taziyelerimizi iletiyoruz.

*

Elbette 105 senenin getirdiği karşılıklı fanatizmden kaynaklanan bazı zorluklar ve gelgitler yine yaşanabilir.

*

Fakat Türk toplumunun büyük çoğunluğunun sevdiği lider olan Erdoğan her bariyeri aşmasını bildi tüm siyasi hayatı boyunca.

*

Erdoğan, milletin arkadan ittiği değil tam aksine milletinin önünde bayrak olan, kendi toplumuna öncülük eden, gerektiği yerde halkını ikna eden bir lider profilidir.

*

İşte bu yüzden hala ısrarla ve ısrarla şuna inanıyorum ki hem Kürt meselesini hem de Ermeni meselesini Erdoğan'dan başkası çözemez bu ülkede. Aksini mümkün görmüyorum.