Rasim Ozan Kütahyalı

Rasim Ozan Kütahyalı

Bir yanda çeteci planlar bir yanda yeni destek paketleri

Bugün üç kamu bankasının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önderliğinde başlattığı Türkiye tarihinin en avantajlı destek ve kredi kampanyasından bahsedeceğim. Akla gelen sualleri yanıtlayacağım ama önce geçenlerde hem bu köşede hem de Beyaz TV’de canlı yayında yaptığım uyarıyı yinelemek istiyorum...

*

Şu an Türkiye’de Başkan Erdoğan ve ailesinin bireylerini bir çeteci zihniyet sistematik olarak hedef göstermektedir. Devlet içinden de buna sufle verenler vardır.

*

Erdoğan'ın aile bireylerinin üzerinde resmen terör estirilmek istenmektedir.

*

Şu an yani 2020 Türkiye'sinde de Başkan Erdoğan ile ailesini adeta organize suç örgütüymüş gibi göstermeye çalışan ve bu şekilde sistematik olarak algı operasyonları yapan bir yapı olduğu çok açıktır.

*

Bunların bizzat kendisi bir organize suç örgütüdür. Bunun altını özellikle çiziyorum.

*

Bunlar çok tehlikeli ve alçakça bir oyun içindeler tıpkı darbeci örgütlenmeler gibi.

*

Başkan Erdoğan ve aile bireylerini sanki organize suç örgütüymüş gibi göstermeye çalışarak hayali örgüt isimleriyle şemalar kurmak ve bu yolda sistematik iftiralar atmak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yer alan 'Suç uydurma' maddesini ihlal etmektir ve katalog suç kapsamındadır.

*

2020'li yılların Türk siyasi hayatına damga vuracak en önemli mevzu budur.

*

Bu kafa demokratik siyaset sınırlarının dışına çıkarak aynen 27 Mayıs darbecileri gibi Başkan Erdoğan ve ailesini kriminalize etme gayretindedir.

*

Bu darbeci kafa sadece belli marjinal çevrelerde olsa gülüp geçerdik. Fakat durum böyle değil. Bu kafa devletin ve yargının içinden birileriyle de maalesef dirsek teması halinde bu kriminal faaliyetlerini sürdürmektedir.

*

Lütfen bu yazdıklarımı not edin sevgili okurlarım. 2020’li yıllarda bu bahsettiklerimin çok konuşulacağını göreceksiniz.

*

Gelelim şimdi son açıklanan, tüm piyasayı hareketlendirecek ve iktisadi hayatımızı canlandıracak pakete...

*

Kamu bankalarımız ve yine kamuya ait katılım finans kuruluşlarımız Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın liderliğinde Türkiye tarihinin en büyük ekonomik destek paketini açıkladı.

*

Milyonlarca yurttaşımız Kovid-19 nedeniyle ertelenen gereksinimlerini karşılarken, iktisadi hayatımızdaki tüm sektörler de canlanacak.

*

Bu yeni destek paketlerinde hem sıfır konut ve sıfır taşıtlar için hem de ikinci el arabalar ve ikinci el evler için de seçenekler bulunacak.

*

Konut kredisinde vade opsiyonu 15 seneye kadar uzatıldı. Bu büyük bir avantaj.

*

Fakat ekonomik olanaklara sahip olanlar daha kısa vadede borçlanabilecek ve ödemelerini daha kısa sürede bitirilecek.

*

Daha çok yurttaşımızın bu desteklerden faydalanması için konut kredilerinde bazı sınırlamalar getirildi.

*

Buna göre; 3 büyük ilde 750 bin liradan daha fazla kredi alınamayacak. Aksi halde zengin kesim yine bu kredi havuzunu bitirirdi.

*

Konutta peşinat yüzde 10'a düşürüldüğü için de mesela 800 bin liralık bir ev alındığında 80 bin lira peşin verilip 720 bin liralık kredi kullanılabilecek.

**

Öte yandan diyelim 0.99 ile konut kredisi alanlar 0.74 ile kredisini yeniden yapılandıramayacak. Yani bu yeni bir paket olduğu için geçmiş kredilere etkisi olmayacak.

*

Ancak üç kamu bankası yeni bir karar aldığında yeni faiz oranları ile yapılandırma olabilir. Fakat şu anda böyle bir imkan yok. Bence de paketin bir eksiğidir bu.

*

Taşıt kredilerinde yerli üretim şartı bulunuyor. Bu krediden faydalanmak için yerli üretim yani Türkiye'de üretilen otomobiller tercih edilecek.

*

Fakat ikinci el araba piyasasında yerli üretim şartı yok. Bu yeni bir karar. 7 yaşına kadar olan her türlü arabalarda kredi kullanılabilecek ki bence bunun 10 yaşına kadar olan taşıtlarda da geçerli olması gerekiyor ki piyasa tam hareketlensin.

*

Mobilya, beyaz eşya gibi ihtiyaçların karşılanması için verilecek desteklerde de yerli üretim şartı bulunacak.

*

Faiz ödemek istemeyen yurttaşlarımız içinse destek paketi aynı şartlarda kamu katılım bankalarında da uygulanacak.

*

Böylece faizsiz finansman imkanı sunulacak. Ayrıca hem tatil hem taşıt hem de konut paketinde firmaların da ayrıca kendi kampanyaları olacak.

Bu kampanyalarda değişik avantajlar bulunabilecek.

*

Sosyal Hayatı Destek Kredi Paketi kapsamında kullandırılan tüm krediler satıcı adına bankalarda açılacak hesaba ödenecek. Yani yurttaşın eline direkt nakit vermek yok. Çünkü o durumda para maalesef dövize gidebiliyor. Bu da ülkemize zarar veriyor.

*

Tatil kredisinde bankalarla anlaşma yapacak seyahat acentelerinden alınacak tatil paketleri geçerli olacak.

*

Daha önce kamu bankalarının kullandırdığı ve 6 ay ödemesiz 10 bin liraya kadar olan bireysel destek kredisi uygulaması da bu yeni paketle sona erdi.

*

O kapsamda 7 milyonu aşkın yurttaşımıza 40 milyar liranın yani eski tabirle 40 katrilyonun üzerinde para verilmiş oldu.

*

6 milyona yakın aileye de 1000 TL direkt hibe verildi. 1.5 milyona yakın esnafımıza da 25 bin nakit 25 bin paraf kredi kartı olmak suretiyle katrilyonlarca para akıtıldı.

*

Bu koronavirüs günlerini aşmak için bunlar çok gerekliydi. Piyasaya can verildi kan verildi. Borsa İstanbul da bu zor döneme rağmen 110 bin sınırını geçti.