Rasim Ozan Kütahyalı

Rasim Ozan Kütahyalı

Bu zor kış sezonunda devlet ile millet olarak birlik ve dayanışma içinde olmalıyız

Koronavirüsün ikinci dalgasıyla beraber çok zor bir kış sezonu bizi bekliyor.

*

Hem iktisadi açıdan hem sıhhat bakımından çok dikkatli ve tedbirli olmamız gereken bir 3 hatta 4 aylık periyod içindeyiz.

*

İlginçtir...Bizi bekleyen bu meşakkatli kış sezonuyla ilgili iki çok farklı perspektif sahibi iki insan da aynı minvalde uyarılarda bulundu.

*

Hem Atilla Yeşilada Hem de Nagehan Alçı önümüzdeki kış sezonuyla ilgili benzer uyarılarda bulundular. Ben de bu uyarılara katılıyorum.

*

Hem Yeşilada’nın hem de Alçı’nın ifade ettiği gibi yeniden yüzde 90 ev-merkezli günlerimize dönüyoruz. Bu 3-4 ay iktisadi faaliyetler de çok yavaşlayacak. İşsizlik ciddi oranda artacak.

*

Hem sağlık hem ekonomi bakımından tam da adı gibi bir kış var önümüzde. En azından bu 3 ay devlet tüm imkanlarıyla yoksul yurttaşlarımızın yanında olmak zorunda.

*

Türkiye’ye yön veren büyük şirketlerin bu dönemde yaşadığı ve yaşayacağı sorunlarla ilgili yazılar yayınlanıyor, programlar yapılıyor. Bu büyük şirketlerin kredi borçları erteleniyor.

*

Nagehan’ın da dediği gibi sıradan vatandaş dediğimiz yurttaşlarımızın yani emekçilerin ve esnafların sorunlarının ise yeterince konuşulmadığı kanaatindeyim. Ayrıca işsizler gerçeği de var. Bu kış en çok bu üç kesimi vuracak.

*

Ne yapacak bu insanlar? Neredeyse tamamının bankalara tüketici kredileri ve kredi kartı borçları var. Bunları hiçbir şekilde ödeyemiyorlar.

*

Pandeminin ilk dalgasında bir banka şubesi ile hayatında hiç tanışmamış vatandaşlara bile ihtiyaç kredileri dağıtıldı. Bol bol tüketici kredisi verildi. Çok doğruydu bu yapılanlar.

*

Şimdi ikinci dalga döneminde ise işte o kredilerin taksitlerine geldi sıra. Bunlar için gördüğüm kadarıyla bir ertelemeye gidilmiyor.

*

Bu sıkıntılı ortamında yeni Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’a buradan o yurttaşların talepleri adına seslenmek isterim.

*

Hem TÜSİAD hem TOBB ile yakın görüşmeleriniz gayet olumlu ama bir yandan da sıradan vatandaş dediğimiz milyonlarca kişi de sizden yeni müjdeler bekliyor Lütfi Bey.

*

Sokakta biz gazetecileri durdurup bu dertlerini anlatıyorlar. Devlet bize para veremiyor bari borçlarımızı bu güç dönemde zorla tahsil etmesin diyorlar.

*

Sıradan yurttaşların aldığı tüketici kredilerinin borç taksitlerinin ertelenmesi yoluna gidilmesi doğru olmaz mı?

*

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ve BDDK’nın aldığı bir kararla bu rahatlatma adımı hayata geçebilir.

*

Üç kamu bankasından başlayarak tüm bankalara yayılan bir kış kampanyasına dönüşebilir bu.

*

Pandemi döneminde kimsenin bankaya gitme mecburiyeti de olmadan web üzerinden otomatik 3 aylık ertelemeler yapılabilir.

*

Aslında keşke devlet bu kış sezonu özelinde asgari ücretten vergi almaktan vazgeçse. Bunlar insanlarımızı çok ferahlatmaz mı Sayın Lütfi Elvan?

*

Hem esnaflarımız hem emekçilerimiz hem de geçici olarak işsiz kalmış yurttaşlarımız bu sayede bu zorlu kış sezonunu daha rahat geçirebilirler.

*

Milyonlarca kişinin geliri azaldı hatta yok oldu. Üstüne bir de kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için bankaların insanları sıkıştırmasının önüne geçilmeli bu zor kış sezonunda.

*

Yaşadığımız ekonomik zorlukların şirketler ayağı düşünüldüğü kadar yoksul ve dar gelirliler ayağı da düşünülmeli.