Rasim Ozan Kütahyalı

Rasim Ozan Kütahyalı

Ekonomik önlemler ve yurttaşların kamu bankalarından talepleri

Hep aynı şeyi söylüyoruz... Çok zor olan bu koronavirüs günlerinde bir yandan sağlığımızı koruyacağız öbür yandan da ekonomik olarak ayakta kalma mücadelesi vereceğiz...

*

Bu noktada bu köşede özellikle üç kamu bankası aracılığıyla yapılanları sık sık anlatıyorum.

*

Öte yandan da yeri geliyor yurttaşlarımızın ekonomik taleplerini de buradan yetkililere iletiyorum.

*

Bu dönem işsizliğin de ister istemez arttığı bir dönem oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün “Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza 3 ay için aylık 1170 lira maaş desteği sağlanacak." dedi. Bu çok önemli bir gelişme.

*

Kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 200 binden fazla firma, 2 milyondan fazla çalışan kapsamında başvuruda bulundu. 700 bini onaylandı.

*

Berat Albayrak’ın öncülüğünde koronavirüs salgınıyla mücadelede yeni kararlar içeren, 62 maddelik bir taslak metin hazırlandı. Bu taslağa göre işten çıkarma yasaklanıyor. Bu önlem de bu dönem için çok yerinde bir önlem.

*

İşveren isterse işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek bu durumda işçiye günlük 39 lira 24 kuruş ödenecek.

*

447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa getirilen geçici madde kapsamında, ücretsiz izin verilenler ile 15 Mart sonrası işten çıkarılanlardan işsizlik sigortası alamayanlara günlük 39.24 lira yardım yapılacak. Bu yardımı alanlar çalıştırılması halinde işverene ceza kesilecek.

*

3 ay yapılacak olan ücretsiz izin yardımının süresini Cumhurbaşkanı Erdoğan 6 aya kadar uzatabilecek.

*

Kanun yeni çıktı ya önceden işinden el çektirilenler ne olacak derseniz, 15 Mart'tan sonra işten çıkartılan ve işsizlik maaşı alamayan işçiler de bu destekten yararlanabilecek.

*

Kamu bankalarının kurumsal ve ticari işletmelerin 20.5 milyar lira tutarındaki kredi borcunu ve 795 bin vatandaşın da konut, ihtiyaç, araç kredisi ve kredi kartları için toplam 40.6 milyar liralık borcunu ötelediğini daha önce sosyal medyada da ifade etmiştim.

*

Üç kamu bankamızın müthiş sorumluluk aldığı ortada fakat bu konuda yurttaşlardan çok gelen bir soru var. Çözülmesi zor bir mesele değil.

*

Kamu bankalarının kredi kartı borç ertelemelerinde 0.98 oranı uygulanacağı ifade edilmişti.

*

Oysa hem Vakıfbank hem de Halk Bankasında kredi kartı borçları 1.10 puan üzerinden ertelenmeye devam ediyor.

*

Ziraat Bankası ise söz verdiği gibi 0.98 puanla mevcut kredi kartı borçlarını erteliyor. Bu konuda yurttaşlarımız Ziraat Bankası’na teşekkür ediyor.

*

Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan’a ve Vakıflar Bankası Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih’e bu köşeden bir kez daha bu 0.98 noktasında seslenelim. Çok yoğun gündemleri içinde bu sorunu da çözeceklerine inanıyorum.