Rasim Ozan Kütahyalı

Rasim Ozan Kütahyalı

Koronavirüs ile mücadelede STK'lar da üstüne düşeni yapmak zorunda

Türkiye olarak koronavirüs ile mücadele sürecinde bir eşiği daha aştık. 48 saat boyunca tüm Türkiye evdeyiz.

*

Bu haklı ve gerekli karar açıklandı ama o andan itibaren dün gece oluşan panik havası korkunçtu. Millet olarak yapmamamız gereken ne varsa yaptık.

*

Tıklım tıkış görüntüler. O benzin kuyrukları. Marketlerde birbirine girme halleri. 12 Eylül öncesini hatırlatan bir travma yaşadık.

*

Koronavirüs ile mücadelenin iki cephesi var. Biri sağlık öbürü ekonomi cephesi.

*

Sağlık noktasında hem devlet hem özel sektör elinden geleni yapıyor. Tam bir seferberlik var.

*

Peki ekonomik seferberlik noktasında iyi durumda mıyız?

*

Piyasayı canlandırmak için Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önderliğinde üç kamu bankası elinden geleni yapıyor. Kendi sınırlarını maksimum zorluyor.

*

Fakat TOBB gibi adeta tüm ticaret hayatını kontrol eden yarı-sivil kurumlar ne yapıyor? TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu böyle bir dönemde aşırı fedakarlık yapan üç kamu bankasıyla birden kavga ediyor ve polemiğe giriyor.

*

Hem Ziraat Bankası hem Vakıflar Bankası hem Halk Bankası adeta tüm kaynaklarını seferber ederken, Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yok yere bu üç bankaya saldırması akla da adalete de uygun değildir.

*

Burada Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na sormak isterim... Hadi geçtik üç kamu bankasına yaptığınız haksız ithamları ve isnatları da Rıfat Bey şu koronavirüs günlerinde siz dişe dokunur hangi icraatı yaptınız şu ana kadar?

*

Esnaf ve tüccarlarımızın aidatlarının toplamından oluşan, TOBB’un kasasında milyarlarca dolar para var şu an. Bu para Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun kontrolünde. Bu kasada duran paranın ihtiyacı olan esnafımızla ve tüccarımıza kredi olarak verilmesi düşünülemez mi? Şu an binlerce tüccar bunu talep ediyor.

*

Rıfat Bey’in haksız yere suçladığı üç kamu bankası herkesin ama herkesin borçlarını 3 aylığına erteledi. Bu bir rahatlama koridoru yarattı. Peki TOBB bir karar alıp bu zor günlerde üç ay üye işyerlerinden aidat almamazlık edemez mi? Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu neden tüm tüccarlarımızı rahatlatacak bu önerilere sıcak bakmıyor?

*

Özellikle TOBB’un kasasındaki paranın kredi olarak düşük faizle esnafımıza kullandırılması büyük ferahlama yaratır.

*

Üstelik bu para Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun babasının parası değil. Rıfat Bey babasının hayrına babasının parasını dağıtmayacak. Bu zaten esnafın ve tüccarın parası. Böyle bir zor dönemde böyle bir kredilendirme esnafa can verir. Kan verir.

*

Nitekim dün Sabah gazetesinde yapılan habere göre bizzat TOBB üyeleri bunu Başkan Hisarcıklıoğlu’ndan talep ediyorlar...

*

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı (İDMİB)Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Mustafa Şenocak, bu konuda sert çıkış yaptı. Şenocak, başta TOBB olmak üzere odaların ve sendikaların kasalarında milyarlarca doların boşa yattığını belirtti. STK'ların en az 3 ay seyahat edemeyeceğini, etkinliklerin iptal edildiğini söyleyen Şenocak, "Harcanmayan çok para kalıyor. Bunların hepsini bir banka kanalıyla şirketlere faizsiz kredi olarak vermek lazım" dedi. Şenocak, şöyle devam etti: "Hemen her konuda çözümü devletten beklerken, içinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte bütçeleri kanunun verdiği yetki ile alınan aidatlardan oluşan bazı STK'larımız imkanlarını ve yetkilerini kullanma konusunda maalesef insiyatif almıyorlar. Şahsi önerim; TOBB, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, TİM, Tanıtım Fonları, İhracatçı Birlikleri, İşveren Sendikaları, İşçi Sendikaları, çeşitli konfederasyonlar, TTB, TMMOB gibi kuruluşların yedek akçeleri, fonları ve zorunlu ihtiyaçları dışındaki yıllık bütçelerini minimum 1 yıllık süre için faizsiz olarak devletin belirleyeceği bir yöntemle üyelerine kullandırmalarının sağlanması gerekmektedir.

*

İHİB Başkanı Uğur Uysal, EVSİD Başkanı Burak Önder, Çorap Sanayicileri Derneği Başkanı Bülent İyikülah gibi başkanlar odalarda bekleyen paraların şirketlere kredi olarak verilmesinin hem işçi kaybını önleyeceğini hem de ekonominin canlanacağını belirtti.

*

Manzara ortada... Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu gerekeni yapmalı ve elini taşın altına böyle bir dönemde koymaktan çekinmemelidir. Bakalım şimdi Rıfat Bey ne yapacak? İş dünyasında herkes bu sorunun cevabını merak ediyor.