Rasim Ozan Kütahyalı

Rasim Ozan Kütahyalı

Ekonomik istikrar kalkanı ve Özkök’ün sorusuna cevap

Elbette sosyal medyadan duyurduğum gibi Ertuğrul Özkök’ün benimle ilgili dün Hürriyet’te yazdıklarına cevap vereceğim ama önce bu korona günlerinde herkes için sağlıktan sonra en önemli konu olan ekonomi noktasında yeni ve olumlu bir haber aktaracağım...

*

Adım adım iktisadi açıdan güzel olan gelişmeleri sıralayıp sonra henüz kamuoyuna yansımayan yepyeni haberi vereceğim sizlere...

*

Bilindiği gibi bugün yani 1 Nisan 2020 itibariyle 2 milyon 111 bin aileye 1000 TL nakit ödeme yapılıyor.

*

Yani gelir seviyesi en düşük olan yurttaşlarımızın hesabında bugün 1000 TL para olacak ve bu zor dönemde onlara bir nefes gibi olacak bu yardım. Dediğim gibi 2 milyon 111 bin aile bu sosyal yardımdan istifade edecek. 1000 TL para bugün banka hesaplarında…

*

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 10 bin TL temel ihtiyaç desteğine başvurular yine bugün yani 1 Nisan 2020’de başlıyor. Üç kamu bankası da 5 bin TL’nin altında geliri olan tüm ama tüm yurttaşlarımıza maksimum 10 bin TL olacak şekilde destek verecek.

*


Bu para anında vatandaşların hesaplarında olacak. Anında ATM’den çekebilecekler.

*

Yeniden altını çiziyorum 5 bin TL’nin altında geliri olan bütün ama bütün yurttaşlarımız bu temel ihtiyaç paketinden faydalanabilecek.

*

Kim olursa olsun ve geçmişteki kredi skoruna bakılmaksızın adeta her isteyenin hesabına  10 bin TL’ye kadar para konacak.

*
Böylelikle orta ve düşük gelirli yurttaşlarımızın en çok endişe duyduğu gıda harcamaları kira elektrik su telefon doğalgaz faturaları gibi zorunlu ödemeler bu önümüzdeki dönemde karşılanabilecek. Yurttaşlarımızın kafası rahat olacak.

*

Peki ya bugünden itibaren başlayan başvurular geri çevirilirse? Üç kamu bankasının genel müdürü de bu konuda tam güvence verdi. Başvurular internet ile cep mobil aracılığıyla alınacak ve işlemler hızlı yapılacak. Vatandaş hiç bekletilmeyecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da bu konuda çok hassas. İvedilikle bu temel ihtiyaç destek paketi hayata geçecek.

*

Bu 10 bin TL destek paketi 6 ay geri ödemesiz ve toplam 36 aya yayılan bir paket. Çok çok düşük faizi var. Eğer 10 bin TL almışsanız 6 ay ödemesiz dönemden sonra 30 ay 376 TL ödeyeceksiniz.  

*

O yüzden kredi demek bile doğru değil. Tam bir zor zamanda yurttaşa destek paketi bu. Gerçekten hayati seviyede gerekliydi hem bu paket hem de 2 milyon 111 bin ailenin hesabına direkt 1000 TL yatırılması hem de 5 bin TL’den az geliri olan tüm vatandaşlara 10 bin TL destek paketi. Çok doğru bir adım.

*

Yaşamsal önemde olan bu iki gelişmeyi bildirdikten sonra gelelim henüz kamuoyuna yansımamış olan ve ilk kez buradan okuyacağınız gelişmeye…

*

Bu koronavirüs günlerinde  herkesi ekonomik açıdan rahatlatacak bir başka adım da yine öncelikle üç kamu bankası aracılığıyla hayata geçecek. Alışverişlerimiz artık kredi kartsız olmuyor ve neredeyse herkesin kredi kartı var. Üç kamu bankası ortak bir kararla tüm yurttaşların kredi kartı limitlerini belli oranda otomatik olarak artıracak bir paket üzerinde çalışıyor. Yani Berat Albayrak’ın liderliğindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı yurttaşlara bir güzellik daha yapmaya hazırlanıyor.

*

Bu paketin detayları ve kapsamı üzerinde şu an çalışılıyor. Süreç tam netleşince resmi açıklama da yapılacaktır. Benim sağlam kaynaklardan öğrendiğime göre kredi kartı limitleri konusunda LKS engeli de esnetilecek ve üç kamu bankası bazında isteyen yurttaşın kredi kartı limiti belli oranda artırılacak.

*

Dediğim gibi bu oranın ne olacağı henüz belli değil ama diyelim mevcut kredi kartı limitlerinin yüzde 20 oranında artırılabileceğine hükmedildi. Kredi kart limitiniz 5 bin ise 6 bin olacak 10 bin ise 12 bin olacak. 20 bin ise 24 bin olacak.

*
Bundan önceki rahatlatma adımları da üç kamu bankamız yani Ziraat Bankası Vakıflar Bankası ve Halk Bankası aracılığıyla olmuştu. Bu kredi kartı limitlerinin genişlemesi de üç kamu bankasıyla başlayacak.

*

Fakat özel bankalarımızın da bunu takip edeceğine inanıyorum ve inanmak istiyorum. Bu zor günlerde kamu bankalarıyla koordineli hareket etmeleri bir zarurettir. Kredi borçlarının ertelenmesi kampanyasına katılan tam 19 bankamız oldu. Bu da çok olumlu bir gelişmedir.

*

Biliyorsunuz başta CHP olmak üzere tüm muhalefet hükümetin takır takır para basmasını ve dağıtmasını öneriyor. Bu son derece yanlış ve Türkiye’ye tuzak bir öneridir.

*

Para basılması enflasyonu azdıracak ve döviz fiyatlarını zıplatacak bir adım olur. Türkiye olarak biz senyoraj yapamayız. Paramız rezerv para değil. Amerikalılar ve Avrupalılar kalpazan gibi karşılıksız para basabiliyorlar. Dünyanın egemen gücü olmayı istismar ediyorlar ve fazla da bir enflasyon olmuyor. Biz TL basarsak o basılan ve piyasaya dağıtılan paranın önemli kısmı yine döviz alımına gidebilir.  Bu durum Türkiye’nin çok aleyhine olur.

*


Fakat yine bir tip parasal genişleme olan kredi kartı limitlerinin artırılması olayında bu yeni limitler direkt ihtiyaç için tüketim haracamalarına gider. Piyasaya ve esnafımıza da can olur kan olur. O sebeple üç kamu bankamız öncülüğünde başlatılacak kredi kartı limitlerinin belli oranda artırılması operasyonu bu koronavirüs günlerinde ekonomiye çok ama çok faydalı olacaktır. Bu müjdeli haberi de benden duyun istedim.

*

Şimdi gelelim Ertuğrul Özkök’ün yazdıklarına… Bu aralar Güneş’teki yazılarım ve ROK TV dışında ‘Sultan Hamid Kemal Paşa ve Tayyip Bey’ kitabımla da ilgileniyorum. Nagehan da bunu köşesinde yazınca Özkök lafı ordan almış ve bu kitapta özellikle Atatürk’e dair neler yazacağıma ilişkin laf dokundurmuş…

*

Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu kitabı yazarken Nagehan’ın da belirttiği gibi bir yandan da sürekli müzik dinliyorum. Şimdi kendisi şaşıracak ama en çok istifade ettiğim playlistlerden biri Spotify platformunda Ertuğrul Özkök tarafından hazırlanan ‘Afternoon Jazz’ listesidir.

*

Geçmişte birçok noktada Özkök’ü çok tenkit etmişimdir ama bu 13 saat 27 dakikalık listesi gerçekten mükemmel. Büyük bir zevk ve özen dolu bir liste. Tüm müzikseverlere Özkök’ün o listesini tavsiye ederim.

*

Geçmişte biri Kenan Işık öbürü Selçuk Yöntem ile yaptığı iki albüm de çok başarılıydı. Işık ile yaptığı çalışma dijital müzik platformlarında var ama Yöntem ile olan albüm yok. Bence o albümün de hem Turkcell’in yerli platformu fizy hem de spotify tarafından listelere dahil edilmesi lazım.

*

Sadece Özkök’ün değil çok sağlam müzik zevki olan ve müzik literatürüne hakim Ersoy Dede’nin playlistlerinden de istifade ediyorum. Yine bir müzik tutkunu olan Mehmet Barlas’ın bana yıllar önce hediye ettiği ipod’u ise özellikle Klasik Türk Müziği açısından bir hazine. Müthiş bir arşiv. Tüm bunları harmanlayarak ben de güzel bir çalışma ortamı yaratıyorum kendime.

*
Peki şimdi Özkök’ün sualine gelelim… Bu eserle beraber Atatürk’e bakışımda bir değişiklik olacak mı? Aslında buna uzun uzun yanıt vermek isterim ama bugün yazdığım ekonomi gelişmeleriyle beraber zaten haddinden fazla uzun bir köşe oldu. Fakat şunu söylemek isterim...

*

Bundan 11 yıl önce 15 Kasım 2009’da Habertürk’e verdiğim röportajda da uzun uzun bu mevzuyla ilgili konuşmuştum. Hissiyat ve duruş olarak aynı yerdeyim. Fakat elbette bazı konularda yeni perspektiflerim de mevcut.

Bunu da zaten bu kitapta yazıyorum ama ileriki yazılarda da bu perspektifin bazı fragmanlarını Güneş’teki köşemden de okurlarıma aktarmayı düşünüyorum...