Rasim Ozan Kütahyalı

Rasim Ozan Kütahyalı

Salgın ile savaş ve Aytaç Yalman hadisesi

Türkiye olarak Coronavirüs ile mücadele noktasında en ama en kritik devreye girdik.

*

Diyebilirim ki şu andan itibaren kesinlikle bir savaştadır Türkiye. Ciddi bir salgın ile savaşıyoruz ülke olarak.

*

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 3 bin 656 şüpheliye yapılan testten 311'inin pozitif çıktığını belirterek, hasta sayısının 670'e ulaştığını, yaşlı ve direnci zayıf 5 hastanın hayatını kaybettiğini bildirdi. Ülkemizde de iş her geçen gün ciddileşiyor.

*

Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın ani ölümü de asla küçümsenecek bir olay değil.

*

Aytaç Yalman 3 hafta önce İran’a gitmiş ve virüsü orada kapmış. Döndüğünden beri de hep Fenerbahçe orduevinde bulunmuş.

*

Bana göre Fenerbahçe orduevinin behemehal karantina altına alınması gerekiyor. Hatta gecikildiğini düşünüyorum.

*

Aytaç Yalman aracılığıyla o bölgede bu virüsün yayılma ihtimali yüksek. Nitekim Paşa’nın tüm yakın çevresine yayılmış.

*

Mesela Aytaç Yalman’ı ilk muayene eden doktorun durumu ne? Bu doktora bir test yapıldı mı? Coronavirüs çok hızlı yayılıyor. Bu sorular çok çok önemli. Cevap yok.

*

Peki ya Fenerbahçe Orduevindeki diğer sağlık çalışanları ve tüm orduevi personeli ne durumda? Bu soruların cevabı yok. Bu konunun üzeri örtülmemeli. Acil önlemler alınmalı.

*

Bu arada son olarak Sağlık Bakanlığı, bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneleri, "pandemi hastaneleri" olarak tanımladı. Bu çok çok yerinde bir karar.

*

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, 81 il Valiliği ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilen yazıda, pandemi hastanelerinin tanımı ve şartları belirlendi.

*

Çin'de ortaya çıkan ve çeşitli ülkelerden bildirimi yapılan yeni bir alt tipe bağlı koronavirüs hastalığının tüm dünya için halk sağlığı tehdidi oluşturduğu belirtilen yazıda, bu durumun Bakanlık tarafından da yakın takip edildiği aktarıldı.

*

Yazıda, Türkiye'de Dünya Sağlık Örgütünün önerileri dikkate alınarak gerekli önlemlerin alındığı, hastalığın yayılımının önüne geçilmesi amacıyla Bilim Kurulu'nun konuyla ilgili düzenli olarak toplandığı ve değerlendirmelerin yapıldığı kaydedildi.

*

Birçok alanda tedbirler alınmakla birlikte gerek hasta ve hasta yakınları gerekse sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesi ve sağlık personelinin üzerindeki yükün azaltılması amacıyla tüm sağlık hizmet sunucularında yer alan tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulduğu vurgulanan yazıda, sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların Kovid-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılmasının zorunlu olacağı bildirildi.

*

Yazıya göre, bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler "pandemi hastanesi" olarak kabul edilecek.

*

Sağlık Bakanlığı şu ana kadar süreci iyi yönetti ama bundan sonra da gerekirse radikal kararlar alabilmeli. Geciken her karar Türkiye için büyük risk olacaktır.