Ahmet Yenilmez

Ahmet Yenilmez

MHP alt yapıya döndü 

24 Haziran seçimleri Türk siyasi hayatında farklılıkları itibariyle müstesna bir yer alacak! 

Birincisi ülkemizde bir sistem değişikliği gerçekleşmiş, ülkemiz fiiliyatta bir başkanlık sistemine geçmiş lakin seçilen meclis eski sistemden kalma bir meclis olduğu için de bu yeni sistem değişikliği layıkıyla anlaşılamamıştır! Dolayısıyla tüm değerlendirmeler de eski sistemden kalan alışkanlıklarla yapıldı ve hala da bu şekilde yapılmakta! 

Oysa artık yasamayla uğraşan bir meclis, cumhurbaşkanının milletvekilleri arasından değil meclis dışından seçeceği bakanlarla yürütmeyi elinde bulunduracak olan, bir cumhurbaşkanlığı sistemi var ortada! 

Aslında taraflar arasında ittifaklar çoktan kurulmuştu lakin taraflardan biri aday bulma sıkıntısı çekmekteydi. Tüm arayışlar kazanma üzerine değil de hesaplaşma üzerine, nasıl çelme takabilirim üzerineydi. 

Bu durumda da yeni sistem konuşulmayıp, muhalefetin iyi bir çelmeci  bulma gayreti gündemi belirledi! 

Kısacası, bir tarafta, bir sistem değişikliğinin zaruri olduğu konusunda ittifak edip, bir yol haritası çizip, çizdiği yolda merhale merhale yürüyen AK Parti MHP ittifakı, diğer tarafta da her defasında kaybetmekten bıkıp  artık kazanma gayretini çelme takma gayretine dönüştürmüş, başını CHP’nin çektiği muhalefet! 

Bütün bunların üstüne Türk siyaset yapısı başka bir mecburiyetle karşı karşıyaydı! Bu mecburiyet artık Türk siyasetinde tecrübeyi temsil eden yaş grubunun değişmesi! Tecrübeyi temsil eden altmış kuşağı, (bu tarifler adını ülkemizin yaşamış olduğu ve bedelini de çok ağır olarak ödediği darbelerden almıştır) yerini seksen kuşağına teslim ediyor, bir taraftan da doksan kuşağı seksen kuşağının yerini alıyordu! 

Bir nevi zamanın da mecbur kıldığı bu değişikliğin ilk örneğini, açıklanan MHP listelerinde açıkça gördük! 

MHP listelerinde neler gördüm derseniz, gördüklerimi iki başlıkta arz etmek isterim: 

İlk olarak, MHP belki  de tarihinde ilk kez görevde olan ocak teşkilatlarından aday gösterdi, çok sayıda aday gösterdi, en önemlisi de seçilme ihtimali yüksek sıralamalardan gösterdi! 

Geçmişte seçilen milletvekilleri içerisinde ocak teşkilatından vekiller elbette vardı, ancak hiç bir dönemde bu kadar çok sayıda, özellikle de görev başında olan ocak kadrolarından olmamıştı! 

İşte bu ülkücü harekette uzunca bir zamandır yaşanan bir çok sıkıntıların da aşılmasını sağlayacaktır. 

Artık ocak kendi partisinde siyaset istikbali görecek, başka siyasi partilerde siyaset arayışlarını da ortadan kaldıracaktır! 

Popüler bir futbol ifadesiyle MHP kendi alt yapısına dönmüştür! Bu zamana kadar MHP kendi altyapısından yetişen kadrolarını başka partilere ya kiraya veriyor ya da kaçırıyordu! 

Başta Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sayın Olcay Kılavuz Bey olmak üzere bir çok görev başındaki ocak kadrosu, MHP’de yeni bir dönemin başladığını göstermekte! Bu da MHP’nin kendisine şampiyonluk hedefi koyduğunu göstermekte! 

Bu durum, Genel Başkan Sayın Devlet Bahçeli Bey’in koltuğa oturduğu andan itibaren ortaya koyduğu iradenin meyvesidir! 

İkincisi, nüfusun kahir ekseriyetini temsil eden genç kuşak, kendi içinden ve kendi sıkıntılarını bilen vekiller tarafından temsil edilecek, böylece yasama yönü ağır basacak olan yeni mecliste özellikle gençlik için yapılması elzem reformlar sağlıklı bir şekilde yapılacaktır! 

Peki, bu durumun doğuracağı riskler de olacak haliyle, mesela seçim sathında özelikle İP listelerinde aday olacak, hedefi sadece MHP’den intikam alma,  hesaplaşma  motivasyonunda olacak eski kuşaktan adaylar... 

Bu durumda MHP, alanda bu çevrenin tahriklerine asla kapılmamalı, genç ve dinamik adaylarıyla talip olduğu hedefi anlatmalı! 

Bir de  siyaset dışında  kalmış, olan bitenin farkında olan kadrolar da kendi mahallerine  el atarsa gelecek hem Ülkücü hareket, hem MHP, hem de ülke için çok ama çok iyi olacaktır.