Ahmet Yenilmez

Ahmet Yenilmez

Teşekkürler 64. Türkiye Cumhuriyeti

“Karım Stella da beni terk etti” desem… Kendine özgü konuşma stiliyle, Türk Tiyatrosunun abide şahsiyeti! 
Türk sinemasının hala yeri dolduramamış olan büyük oyuncusu! 

Sanatçı kimdir ve nedir diye sorulacak olsa ‘’İşte o’’ denebilecek nadir örnek sanatçılardan biri! 
Dünya klasiklerinden ülkemizde sahnelenmiş birçok oyunun muhteşem oyuncusu! 

Özelikle Edmund Morris’in ‘’Tahta Çanaklar’’ oyununu bu muhteşem aktörün yorumu ile izlemeyenler çok büyük bir kayıpta! Bu oyun aynı zamanda TRT tarafından televizyon filmi olarak da yayınlandı. Eğer kaybolmadıysa tekrar tekrar yayınlanmalı. Bu nesil, oyuncu kimdir görmeli ve tanımalı! 

Ülkemizin dünya standartlarında bir oyuncusu olan merhum Yıldırım ÖNAL! 

Doğum tarihi 11 Ekim 1931. 
Ölüm tarihi mi? 

Öldüğü, turne için gittiği İzmir’de bir otel odasında cesedi koktuğunda öğrenildi! 

Ya size Yadigâr EJDER diye sorsam? 
Gerçek adı Adnan AYBERK. 
Siz hiç Yadigâr EJDER’in yüzüne baktınız mı? 
Hani Yeşilçam’ın bütün esas oğlanlarının, yumruğunu yediği o yüzüne? 
Hani rahmetli Kemal SUNAL’ın ‘’Şark Bülbülü’’ filminde ‘’Mazlum’’ tiplemesi ile oynadığı ve ‘’Bana Mazlum’u getirin’’ repliği ile getirilip bir ton şamar yumruk yediği yüzüne! 

Bakmadıysanız yazıma burada ara veriniz ve lütfen bakınız! 
Oynadığı kötü adam tiplemelerinin aksine ne kadar da masum ne kadar da sevgi ile gülümseyen bir yüzü vardır Yadigâr EJDER’in! 
O, üniversite ve konservatuar okumamıştı! 
Sivas’tan kalkıp gelmişti, “Artis’’ olmak için! 
Oldu mu? 
Evet oldu! 

Hem de burada yazmaya kalksam sayfaların yetemeyeceği kadar sinema filminde rol alarak, oldu! 
4 Ekim 1947 yılında Sivas’ta başlayan ömrü 4 Mart 1991 yılında yatacak bir döşeği başını sokacak bir damı olmadığı için İstanbul Taksim’de bir parkta bir bankın üzerinde son buldu! Kimi diyor donarak, kimi diyor yüksek tansiyon ve şeker! Sebebi ne bilmiyorum ama bir döşekte, bir kaloriferli ev odasında ölmedi Yadigâr EJDER! Ama şurası muhakkak ki son yediği lokma Beyoğlu’nda belki de garsonluk yaptığı kahvehanede sigara alması için verilen paradan artan para ile aldığı simit olmuştur Yadigâr EJDER’in! 
Son olarak da Atilla ÖZDEMİROĞLU! 

Tam da ‘’Kültürel Kalkınma ‘ paketinin açıklandığı günde cenazesi kaldırıldı! 
Salonda söz alan Sayın Orhan Gencebay’dan dinledik son zamanlarını! 
Bu örnekler o kadar çok ki! 

Bu ülkede herhangi bir sanat dalında çalışan herhangi bir sanatçının bu trajik sonu yaşama ihtimali o kadar yüksek ki! 
Bu ölümler yaşanırken o oynadıkları filmlerin yapımcıları o çıkardıkları albümlerin yapımcıları bu insanların SSK primlerini çaldılar! Hala da o insanların rol aldığı filmlerden para kazanıyorlar! 

Bu tür hadiselerin bundan sonra yaşanma ihtimali çok ama çok daha yüksekti. Çünkü otuzu aşkın konservatuvar mezunu sanatçı namzeti var bu ülkede! Bu gençlerin çoğu bir tek simit ile kapı kapı iş kovalamakta, karın tokluğuna iş bulanların çoğunun SSK primleri yatırılmamakta! 

Maalesef ki bu tür sorunların halli için uğraşması gereken sözde oyunculuk ve sanat alanındaki STK’lar Taksim’de bir bankın üzerinde can veren Yadigâr EJDER’i değil, birkaç ağacı gördü! 

Diyeceksiniz ki başka mesleklerden de insanlar daha trajik haller yaşıyor! Doğru elbette yaşıyor! Ama sanatçı topluma ayna tutan kişidir. Bu yüzdendir ki aynaya bakmazsak halimizi göremeyiz. Ne halde olduğumuzu bilmezsek istikametimizi bulamayız! İstikametimizi bulamazsak uçurumdan düşmemiz kaçınılmaz olur! 

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ‘’Kültürel Kalkınma’’ paketi açıklandı. Bu paketin içerisinde bendenizin de katkısı oldu. Her şeyin ötesinde bu paketin içerisinde bulunan ‘’Sanatçılarımızın sosyal güvenlik kapsamında korunması ve emeklilik şartlarının iyileştirilmesi’’ başlığı için, bir sanatçı, bir insan olarak, Başbakanımız Sayın Ahmet DAVUTOĞLU, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir ÜNAL, Millî Eğitim Bakanımız Sayın Nabi AVCI ve Başbakan Yardımcımız Sayın Lütfü ELVAN Beyler sizlere teşekkür ediyorum.